Tájékoztatták a házelnököt is

Átfogó nemzetiségi törvényt szeretne a szlovéniai magyarság

Átfogó nemzetiségi törvényt szeretne elfogadtatni a most kezdődött parlamenti ciklusban a szlovéniai magyarság, erről az új szlovén házelnököt is tájékoztatták a nemzetiség képviselői - közölte pénteken az MTI-vel a Muravidéki Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség (MMNÖK) vezetője.

2008.11.07 17:26MTI

Kocon József a muravidéki magyarság képviselőivel együtt csütörtökön találkozott Pavel Gantar szlovén házelnökkel és Szili Katalinnal, a magyar parlament elnökével.

A megbeszéléseken egyebek mellett elhangzott, hogy a nemzetiségi jogokról rendelkező 45 különböző törvényt szeretnék egyesíteni és a törvényhozással elfogadtatni a következő négy évben. Az MMNÖK vezetője szerint egyes kérdésekben, amelyeket nem lehet egyesíteni más törvényekkel, módosításokra van szükség. Példaként említette az oktatást.

A két parlamenti elnök és a szlovéniai magyar nemzeti kisebbség képviselői csütörtökön találkoztak a muravidéki Lendván, ahol Szili Katalin és Pavel Gantar megállapodott az európai uniós elnökség tapasztalatainak cseréjében és rendszeres, félévenkénti találkozókban.

Szili Katalin közölte: az eddig is kiváló parlamentközi együttműködést további kérdésekre is kiterjesztik. Megegyeztek a gazdasági bizottságok munkacsoportjának létrehozásáról, amely a határon átnyúló fejlesztéseket vizsgálja.

Hozzátette: az uniós elnökség tapasztalatainak megismerése mellett fontos cél, hogy még a következő európai parlamenti választások, vagyis 2009 júniusa előtt hatályba lépjen a lisszaboni szerződés. Szlovénia 2008 első felében látta el az Európai Unió elnökének tisztségét.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a rábavidéki szlovénok magyar parlamenti képviseletét miként lehet megvalósítani, utalt arra, hogy Magyarországon a 13 nemzeti kisebbségnek erős önkormányzati rendszere van.

Valamennyi politikai erő egyetért abban, hogy az erős önkormányzatiságon túl is meg kell oldani a képviseletet, de a megoldás módja adja a legtöbb vitát, mert kétharmados törvényt kell módosítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.