Bűntett

Sorra hallgatják ki a kiskorúakat megerőszakoló ENSZ-katonákat

A katonák korábban a Közép-afrikai Köztársaságban teljesítettek szolgálatot.

2016.04.05 09:56MTI

A három kongói tiszt tárgyalását a közép-afrikai ország fővárosától, Kinshasától északra lévő katonai börtönben kezdték meg. A tiszteket parancsmegtagadással és szexuális erőszakkal vádolják. A békefenntartók tagadták az ellenük felhozott vádakat.

A tisztekkel együtt összesen 21 katona ellen emeltek vádat, a tervek szerint hetente három vádlottat hallgatnak meg a bíróságon, így a perek akár hónapokig is elhúzódhatnak. A tisztek alá tartozó 18 katona is jelen volt feletteseik hétfői tárgyalásán.

Az ENSZ békefenntartóit több tucatnyi, a legtöbb esetben kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolták meg a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a világszervezet közép-afrikai missziója (MINUSCA) 2014 szeptemberében vette át az Afrikai Unió feladatait.

Az ENSZ békefenntartó misszióinak keretében tavaly világszerte hatvankilenc szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztráltak, közülük huszonkettő érintette a MINUSCA tagjait.

Az ENSZ ígéretet tett a szexuális visszaélések elleni keményebb fellépésre. Tavaly augusztusban a történtek hatására lemondott a MINUSCA parancsnoka, februárban pedig 800 kongói békefenntartót küldtek vissza hazájukba.

A világszervezet szabályainak értelmében a bűncselekményekkel megvádolt békefenntartók ellen hazájukban kell lefolytatni a bűnvádi eljárást.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.