Azonnal műteni kellett

Nitrokoktéllal lyukasztották át a fiatal lány gyomrát - pénzbírságot kaptak

Több mint negyvenmillió forintra büntették azt a brit kocsmát, aminek "Nitro-Jagermeister" nevű koktélja műtőbe juttatott egy 18 éves lányt.

2015.09.23 09:42ma.hu
Peter Byrne/PA Wire

A különleges, "Nitro-Jagermeister" nevű koktél folyékony nitrogénnel készült, a fiatal nő az elfogyasztása után rögtön rosszul lett, hányt és füstöt eregetett orrából és szájából. A mentők azonnal kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Az ítélet most született meg: több mint negyvenmillió forintra büntették a brit kocsmát, ahol jó ideje szolgálják fel a végre mérgező hatásúnak kimondott italt, hiszen a folyékony nitrogén igencsak veszélyes anyag. A három évvel ezelőtti majdnem-katasztrófát az okozta, hogy a nitrogénnek nem volt ideje elpárologni, mire a nő megitta.

A műtét során kiderült, hogy a nő gyomra kilyukadt, így az orvosok kénytelenek voltak eltávolítani az egész szervet a vékonybél egy részével együtt, csak így tudták megmenteni az életét.

A molekuláris gasztronómia égisze alatt egyre több ennivalóban használnak folyékony nitrogént, például fagylaltokban és szószokban. Ha hagyják elpárologni, nem okoz bajt, de lenyelve képes azonnal lefagyasztani a belső szerveket vagy gyorsan felmelegedve gázneművé változni. Mindkettő akár életveszélyes sérüléseket is okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.