Franciaországi légikatasztrófa

Kiértékelték a második fekete dobozt is - döbbenetes eredmény

Az újabban előkerült második készülék adatai szerint is szándékosan pusztította el a gépet a másodpilóta, ezzel a szakértők számára megerősítést nyert az, amit már az első feketedoboz alapján is valószínűsíteni lehetett.

2015.04.03 11:49MTI
Forrás: FlightAware - http://www.airlive.net/

A második fekete doboz adatainak első értékelése szerint is szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést a Germanwings német légitársaság múlt héten az Alpokban lezuhant utasszállító gépének másodpilótája - közölte pénteken a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA).

A katasztrófa helyszínén csütörtökön megtalált adathordozó információinak első elemzése alapján megállapítható, hogy "a pilótafülkében tartózkodó pilóta beprogramozta a robotpilótát arra, hogy kezdjen süllyedést 100 láb (30 méteres) magasságig, majd a süllyedés folyamán a pilóta többször is módosította a robotpilóta beállítását annak érdekében, hogy gyorsítsa a süllyedő repülőgép sebességét" - olvasható a BEA közleményében.

A hatóság tovább részleteket nem közölt, de jelezte: folytatódik a második doboz adatainak kiértékelése "a repülés pontos és tényszerű lefolyásának megállapítása érdekében".

Az első fekete dobozt, amely a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket és egyéb hangokat rögzítette, már a szerencsétlenség napján megtalálták a katasztrófa helyszínén. A vizsgálatot vezető marseille-i ügyészség szerint a felvételekből az tűnt ki, hogy a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban.

A repülési adatokat rögzítő második fekete dobozt (D.F.D.R. Digital Flight Data Recorder) több mint egy hétig tartó intenzív keresés után csütörtök délután találta meg egy csendőrnő a szerencsétlenség helyszínén, a földbe fúródva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.