Nincs magyar áldozat

Újabb szörnyű képek: Már hatvan halottja van az iszlámábádi hotelrobbantásnak

Nem végleges adatok szerint legalább 60 halálos áldozata és több mint 100 sebesültje van a szombati iszlámábádi öngyilkos merényletnek, amelyet a pakisztáni főváros Marriott luxusszállodája ellen követtek el. A terrorakciónak nincs magyar áldozata.

Pokol Iszlámábádban: a lángoló Marriott hotel és a mentés képgaléria

2008.09.21 10:12MTI - Fotó: Sky News

A Headlines Today indiai hírtelevízió szerint a merényletet a Tahrik-e-Taliban nevű, az al-Kaidához közelálló iszlám szélsőséges szervezet vállalta.

Pakisztánban az idén közel 1200-an haltak meg az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő iszlamisták és a tálibok által elkövetett merényletekben. A legsúlyosabbat éppen egy hónapja, augusztus 21-én követték el az Iszlámábád közelében fekvő legnagyobb pakisztáni fegyvergyár ellen. Abban a támadásban 64-en haltak meg.

Nincs magyar sérültje a szombati iszlámábádi merényletnek - közölte az MTI-vel Mátyus Sándor, az iszlámábádi magyar nagykövetség első beosztottja, konzul.

Mint a magyar diplomata elmondta, a magyar kolónia tagjai közül senki sem sérült meg a robbanásban, csupán magyarok lakta házak szenvedtek kisebb sérüléseket. Így volt ez a magyar nagykövetség épületének esetében is, amelynek több ablaka betört.

A robbanás erejét jelzi, hogy a nagykövetség mintegy két kilométerre van a Marriott-tól. A külképviselet mozgásuk szigorú korlátozásra szólította fel a Pakisztánban élő magyarokat és tovább erősítették a nagykövetség körüli, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt elítélte az iszlámábádi merényletet.

A Fehér Ház közleménye szerint a terrorcselekmény "emlékeztet arra a fenyegetésre, amellyel mindenkinek szembe kell néznie", egyúttal megerősítette: az Egyesült Államok kiáll Pakisztán demokratikusan megválasztott kormánya mellett a terrorizmussal szembeni kihívásban.

Az EU-bizottság megdöbbenésének adott hangot, és szolidaritásáról biztosította Iszlámábádot.

Eltűnt pakisztáni cseh nagykövet

Nyoma veszett a pakisztáni cseh nagykövetnek a szombaton az iszlámábádi Marriott szállodában történt robbanás után - közölte a cseh nagykövetség és Zuzanna Opletalová cseh külügyi szóvivő.

Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott, és a robbanás idején ott tartózkodott - monda el vasárnap a szóvivő.

A merényletben, amelynek 60 halálos áldozata volt, két külföldi, egy amerikai és egy német vesztette életét, a sebesültek között legalább 13 külföldi van - közölte egy pakisztáni illetékes.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.