Választás a terror árnyékában

Aszif Ali Zardarit választották meg Pakisztán elnökévé

Aszif Ali Zardarit, a kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) jelöltjét választotta államfővé szombaton a pakisztáni szövetségi parlament és a négy tartományi gyűlés tagjaiból álló elektori kollégium.

2008.09.06 20:06MTI
Musharraf múlt hónapban mondott le

A rá váró egyik súlyos feladat, az iszlamista lázadók elleni harc jelentőségét mutatja, hogy a választás napján legalább 30 embert ölt meg Pesavarban egy autóbombás merénylet. A támadás halálos áldozatai között több rendőr is volt, a robbanásban további mintegy nyolcvanan sebesültek meg. Az északnyugat-pakisztáni város egyik külvárosi rendőri ellenőrző pontja mellett, közvetlenül egy forgalmas piacnál leparkolt gépkocsi repült a levegőbe. Egyelőre senki nem vállalta a merényletet, de a hatóságok feltételezése szerint a robbantás mögött az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet állhat, amely az elmúlt időszakban több hasonló akciót hajtott végre a térségben a pakisztáni biztonsági erők ellen. 

A befektetők és az Egyesült Államok vezette külföldi szövetségesek azt remélik, hogy a választás valamelyest stabilitást hoz a dél-ázsiai ország életébe, az elmúlt év hatalmi harcai és az utóbbi hónapok fokozódó erőszakcselekményei után. Zardari megválasztását nyomban üdvözölte Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, dicsérve, hogy a néppárti vezető választási ígéreteiben nagy hangsúlyt fektetett a terrorizmus elleni küzdelemre. "Most, egy új elnökkel, azt hiszem jó utunk lesz a továbbiakban" - mondta Rice újságíróknak. A korábban üzletemberként tevékenykedő Zardari megfigyelők szerint közeli szövetségese lehet az Egyesült Államoknak, s külön is hangsúlyozta országa elkötelezettségét a szélsőséges iszlamista csoportok ellen vívott, széles körben népszerűtlen hadjárat mellett. 

Pártja összejövetelén maga Zardari azt mondta, hogy győzelme a pakisztáni demokratizálódás folyamatának beteljesülését jelenti. "Azoknak, akik azt mondják, hogy a Néppárt vagy az elnöki poszt ellentmondásos lesz a mi oltalmunk, a mi gondnokságunk alatt, azt válaszolom: kövessék a demokráciát" - mondta, oldalán két lányával.

Benazir Bhutto tavaly egy bombamerénylet áldozata lett

Zardari, a tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő özvegye a választási bizottság még nem hivatalos összesítése szerint 480-at szerzett meg az összesen 702 elektori szavazatból (megválasztásához elegendő volt az egyszerű többség). Elődje, Pervez Musarraf tábornok augusztus 18-án mondott le az államfői posztról, hogy elkerülje az alkotmányos vádeljárást, amelyet a februári parlamenti választások után megalakult új kormány akart kezdeményezni ellene. 

Az elnökválasztáson kéttucatnyi jelölt indult, s a néppárt mellett a másik két nagy pakisztáni politikai tömörülés (Navaz Sarif volt miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Muzulmán Liga - Navaz és a Musarrafot támogató Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam) is állított jelöltet. Zardari győzelme azonban előre borítékolható volt, mivel a PPP-nek és szövetségeseinek többsége van a parlamentben és a tartományi gyűlésekben. 

A terrorizmus elleni küzdelemben az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesének számító Pakisztán nehéz időket él át: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló iszlám fanatikusok öngyilkos merényletek sorozatát hajtották végre, a gazdaság romokban hever, és a kormánykoalíció meglehetősen törékeny, mivel Sarif pártjának kiválásával a Pakisztáni Néppárt csak a legkülönbözőbb érdekekkel bíró kis pártok támogatásának köszönheti a többséget. 

A biztonsági és gazdasági bajokkal fűszerezett politikai bizonytalanság miatt megcsappant a befektetők bizalma, így a pakisztáni tőzsdeindex értéke az év eleje óta 34 százalékkal esett, a pakisztáni rúpia pedig 20 százalékkal gyengült az amerikai dollárhoz képest. A befektetők azt remélik, hogy az államfő megválasztása bizonyos stabilitást hoz az ország életébe. Az 53 éves Zardari meglehetősen népszerűtlen a 167 milliós népesség körében. 

A Gallup intézet választás előtti utolsó felmérése szerint a lakosság 26 százaléka támogatta elnökké választását, 44 százalékának viszont a három nagy párt egyik jelöltje sem tetszik. A 90-es években korrupciós ügyekbe keveredett Zardari, akit csak "Mister 10 százalék" gúnynéven emlegetnek, 2004-ig 11 évet ült börtönben, anélkül, hogy elítélték volna. Musarraf tavaly elnöki kegyelemben részesítette. Zardari azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak politikai célzatúak voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.