Pakisztánban már szavaznak, új elnök lesz

Megkezdődött az elnökválasztás Pakisztánban

Megkezdődött az elnökválasztás Pakisztánban. A szombaton kezdődő szavazásnál több mint 20 jelölt közül lehet választani, Aszif Ali Zardari a legesélyesebb a posztra.

2008.09.06 08:58MTI

Az államfőt a szövetségi törvényhozás két háza, valamint a négy tartományi gyűlés tagjaiból álló elektori kollégium választja meg a szavazatok egyszerű többségével. Pakisztán elnöke csak muszlim lehet, megbízatása öt évre szól.

Az eredményt még szombaton kihirdetik. Az előző államfő, Pervez Musarraf augusztus 18-án mondott le, hogy elkerülje az alkotmányos vádeljárást, amelyet a februári parlamenti választások után megalakult új kormány akart kezdeményezni ellene.

Az elnökválasztáson kéttucatnyi jelölt indult, de a leginkább esélyesnek Aszif Ali Zardari, a meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő férje, a kormányon lévő Pakisztáni Néppárt (PPP) jelöltje számít.

A másik két nagy politikai tömörülés is indított jelöltet: Navaz Sarif volt miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Muzulmán Liga - Navaz (PML-N) Szaid-uz-Zaman Sziddiki volt bírót, míg a Musarrafot támogató párt, a Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam (PML-K) főtitkárát, Musahid Huszein Szajedet.

A politikai erőviszonyok alapján - a PPP-nek és szövetségeseinek többsége van a parlamentben és a tartományi gyűlésekben - azonban kétségtelennek tűnik, hogy Zardarit választják meg államfőnek.

A terrorizmus elleni küzdelemben az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesének számító Pakisztán nehéz időket él át: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló iszlám fanatikusok öngyilkos merényletek sorozatát hajtották végre, a gazdaság romokban hever, és a kormánykoalíció meglehetősen törékeny, mivel Sarif pártjának kiválásával a Pakisztáni Néppárt csak a legkülönbözőbb érdekekkel bíró kis pártok támogatásának köszönheti a többséget.

A biztonsági és gazdasági bajokkal fűszerezett politikai bizonytalanság miatt megcsappant a befektetők bizalma, így a pakisztáni tőzsdeindex értéke az év eleje óta 34 százalékkal esett, a pakisztáni rúpia pedig 20 százalékkal gyengült az amerikai dollárhoz képest.

A befektetők azt remélik, hogy az államfő megválasztása bizonyos stabilitást hoz az ország életébe. Az 53 éves Zardari meglehetősen népszerűtlen a 167 milliós népesség körében.

A Gallup intézet felmérése szerint a lakosság 26 százaléka támogatja elnökké választását, 44 százalékának viszont a három nagy párt egyik jelöltje sem tetszik. A 90-es években korrupciós ügyekbe keveredett Zardari, akit csak "Mister 10 százalék" gúnynéven emlegetnek, 2004-ig 11 évet ült börtönben, anélkül, hogy elítélték volna.

Musarraf tavaly elnöki kegyelemben részesítette. Zardari amúgy azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak politikai célzatúak voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.