Összecsapásokban sokan az életüket vesztették

Huszonöt fegyveres és két katona halt meg összecsapásokban Pakisztánban

Legalább huszonöt tálibbarát fegyveres és két pakisztáni katona meghalt az Afganisztánnal határos törzsi területeken kitört legutóbbi heves összecsapásokban - közölték csütörtökön pakisztáni kormányforrások.

2008.08.07 09:10MTI

A harcok szerda este kezdődtek, amikor fegyveresek elfogták a biztonsági erők egyik járművét Lojszam településen Badzsaur térségben, amely köztudottan al-Kaida-terroristák és a tálib harcosok egyik rejtekhelye. Az összecsapásokban további 3 katona és 35 fegyveres megsebesült - közölte a helyi hírügynökség és egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati tisztségviselő. 

A harcok éjszaka is folytatódtak, amikor harci helikopterekről lőtték a fegyveresek hegyek közötti búvóhelyeit. A helyi hírügynökség úgy tudja, hogy a tálibbarát harcosok a Dzsais-i-iszlám dzsihádi szervezet tagjai voltak. Egy másik incidensben fegyveresek távirányítású pokolgéppel felrobbantották a biztonsági erők egyik járművét csütörtök hajnalban Badzsaur törzsi terület legnagyobb városa, Har közelében - mondták hivatalos források hírszerzési jelentésekre hivatkozva. Az utóbbi hetekben romlott a biztonsági helyzet Pakisztán északnyugati részén, miközben nyugati szövetségesei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az iszlámábádi vezetésre, hogy vessen véget a fegyveresek határon átnyúló támadásainak, amelyek célpontjai az Afganisztánban szolgáló külföldi katonák. 

A térségben átmeneti fegyvernyugvás állt be azt követően, hogy a februári választások után hatalomra került új kormány a törzsek vénein keresztül párbeszédet kezdett a fegyveresekkel, de nemrégiben ismét kiújultak az összecsapások, mert a tálibbarát harcosok főparancsnoka, Baitullah Mehszúd júniusban felfüggesztette a tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.