Juszuf Raza Gilani az ország új miniszterelnöke

Pakisztánban az új kormányfő letette a hivatali esküt

Egy nappal megválasztását követően kedden Pervez Musarraf elnök előtt letette a hivatali esküt az ország új miniszterelnöke, Juszuf Raza Gilani.

2008.03.25 08:57MTI

A politikus a meggyilkolt Benazir Bhutto exkormányfő pártját, a Pakisztáni Néppártot (PPP) képviseli. Az eseményen nem volt jelen Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari, illetve fia Bilaval Bhutto Zardarim, ez a megfigyelők szerint Musarraf fokozódó elszigeteltségét jelenti. Az alig öt percig tartó, a pakisztáni állami tv által közvetített beiktatást követően a PPP tagjai azt skandálták, hogy "Éljen soká Bhutto".

Az 55 éves Gilanit, aki korábban a parlament elnöke is hétfőn elsöprő többséggel választotta meg kormányfőnek a pakisztáni nemzetgyűlés: a 342 képviselőből 264-en szavaztak rá. Musarraf jelöltje, Csaudri Elahi mindössze 42 voksot kapott. Gilani minden valószínűség szerint koalíciós kormányt hoz létre Navaz Sarif volt miniszterelnök pártjával, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navazzal (PML-N).

Az új miniszterelnök, akit Musarraf katonai rezsimje öt évi börtönre ítélt korrupció címén, megválasztása után rögtön szembeszállt az államfővel: elrendelte azoknak a bíráknak a szabadon bocsátását, akiket a 2007 novemberében bevezetett rendkívüli állapot idején helyeztek házi őrizet alá. A pakisztáni legfelsőbb bíróság e tagjai ugyanis megkérdőjelezték Musarrafnak a parlament által egy hónappal korábbi újraválasztásának érvényességét. Gilani egyúttal azt is bejelentette: kezdeményezi, hogy ENSZ-vizsgálat induljon Benazir Bhutto meggyilkolásának ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.