Pakisztán megakasztotta a világot

Pakisztán miatt állt le a Youtube

Minden jel szerint a pakisztáni internetszolgáltatók hibájából vált világszerte elérhetetlenné a YouTube videomegosztó oldal a hét végén, amikor a helyi szolgáltatók a hatóságok utasítására elzárták a weboldalhoz való ottani hozzáférést - erősítette meg Iszlámábádban egy távközlési tisztségviselő.

2008.02.26 08:00MTI

Mint arról a YouTube stábja is beszámolt hétfőn, világszerte számos felhasználó mintegy két órán át hiába próbálkozott a népszerű oldal elérésével, mivel annak forgalmát egy hibás internetprotokollra terelték. A hibát az egyik pakisztáni hálózat okozta - írta közleményében a YouTube.

A fennakadás hátterében az áll, hogy a YouTube-ra felkerült egy iszlámot sértő filmrészlet, ezért az iszlámábádi hatóságok meg akarták akadályozni a hazai felhasználókat a weboldal elérésében. "A weboldal országon belüli letiltása azonban valami hiba miatt rövid időre világszerte érintette a felhasználókat" - ismerte be az iszlámábádi kormány egyik távközlési tisztségviselője.

A hibát végül a térség internetes forgalmát kezelő hongkongi adatközpont hárította el, átmenetileg lekapcsolva az pakisztáni gerinchálózatot a nemzetközi forgalomról.

A Pakisztáni Távközlési Hatóság egyik szóvivője szerint a dél-ázsiai országban csak azután oldották fel a YouTube elérésének tilalmát, hogy a videomegosztó menedzsmentje a pakisztáni kormány kérésére eltávolította az oldalról a kifogásolt tartalmat. Iszlámábádból azzal érveltek: meg akarják előzni, hogy a Mohamed-gúnyrajzok esetéhez hasonlóan ismét zavargások robbanjanak ki a 160 milliós lakosságú, túlnyomó többségében muszlim vallású országban.

A Mohamed-karikatúrák 2005-ös dániai közlése annak idején tiltakozó tüntetéseket és zavargásokat váltott ki számos muzulmán országban, köztük Pakisztánban is; a zavargásokban legkevesebb ötvenen vesztették életüket, és három dán nagykövetséget is támadás ért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.