Tilos a videó Törökországban

Újra betiltotta Törökország a Youtube-ot

Radikális megoldást talált a török bíróság a Youtube-on fellelhető tiszteletlen tartalmak elleni küzdelemre: nem az oldal üzemeltetőihez fordult, hanem nemes egyszerűséggel letiltotta az oldal elérhetőségét.

2008.01.22 11:45ma.hu

Második alkalommal tiltotta be a török bíróság a népszerű videómegosztó oldal, a Youtube elérését Törökországban. Az ok: az oldalon több klip is kekeckedik a modern török államiság alapítójával, Musztafa Kemál Atatürkkel. Ez pedig Törökországban bűncselekménynek számít - még hetven évvel a modern államiság megteremtőjének halála után is gyakorlatilag minden kormányhivatalban ott lóg a portréja.

Mindazok, akik megpróbálják elérni a videomegosztót, angol és török nyelvű figyelmeztetéssel találkoznak, ami azt tudatja, hogy az ankarai bíróság döntése értelmében az nem elérhető. Múlt év márciusában már született hasonló döntés: akkor is az Atatürk elleni támadások miatt, ám az ítélet végül nem lépett életbe, mert az oldal üzemeltetői eltávolították az inkriminált videókat.

Született egy másik ítélet is Sivas városában is, miután úgy ítéltek, hogy az egyik felvétel Kemált, Abdullah Gül elnököt és Racip Tayan Erdogan miniszterelnököt, és a külön hatalomként működő hadsereget inzultálja - az ítéletet azonban sosem foganatosították.

Azt egyelőre nem tudni, ez az ítélet milyen sokáig él majd: hivatalos állásfoglalások szerint mindenki szeretné hamar orvosolni a problémát.

A kérdés különösen nagy súllyal bír Törökországban: többen kifogásolják az állam és a szabad véleménynyilvánítás viszonyát - így a Nobel-díjas Orhan Pamuk személyét is több kritika érte, az állammal kapcsolatos kritikus hozzáállása miatt.

És nem csak Törökország hajlamos ilyen lépésekre: múlt évben a thai kormány tiltotta be hónapokra az oldalt, mivel az az ország uralkodóját támadta pár felvétel.

Májusban pedig a marokkóiak voltak kénytelenek nélkülözni az oldal szolgáltatásait, miután néhány felhasználó az ország Nyugat-szaharai viselkedését vitatta: az ország 1975-ben vette át a felügyeletet a terület fölött. Akkor a hivatalos indoklás szerint csupán technikai jellegű problémáról volt szó, de arra nem sikerült magyarázatot adni, hogy miért csak a Youtube nem volt elérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.