Tévhitek terjengenek

Védőoltás vs. YouTube

Az influenzás megbetegedések ellen a leghatékonyabb módszer a megelőző védőoltás alkalmazása. A Torontoi Egyetem kutatói szerint a védőoltásokkal kapcsolatosan rengeteg tévhit terjeng a világhálón, különösen a YouTube nevű videó-megosztó oldalon.

2008.01.23 17:47medipress.hu

Dr. Kumanan Wilson és Dr. Jennifer Keelan összesen 153 videót vizsgáltak meg, amelyek majdnem mindegyike negatív fényben tüntette fel a különböző védőoltásokat, köztük a gyermekkori kötelező és a HPV elleni oltást is. "A YouTube és a hozzá hasonló videó-megosztó oldalak befolyása egyre nő, az emberek innen szerzik az információt mindenről, így az egészségügyi problémákat érintő kérdésekről is - nyilatkozta Dr. Keelan - Ezek az információk azonban legtöbbször tévesek, így sok problémát okozhatnak az orvosoknak."

A kutatók szerint azok a videók, amelyek negatív fényben tüntették fel a védőoltásokat, magasabb nézettséget produkáltak, mint az oltásokat támogató rövidfilmek.

"Az orvostársadalomnak el kell fogadnia, hogy a páciensek már a világhálóról is könnyedén tájékozódhatnak mindenféle orvosi témában, és ahogy az életben, az interneten is elég sok a hamis információ - magyarázza Dr. Wilson - Azonban az embereknek is meg kell érteniük, hogy ezek a videók sokszor félrevezetők, és egész egyszerűen valótlan dolgokat állítanak."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.