Terrorizmus elleni háború?

Bush titokban engedélyezte szárazföldi rajtaütések végrehajtását Pakisztánban

George Bush amerikai elnök titokban jóváhagyta, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi akciókat hajtson végre Pakisztánban az iszlámábádi kormány előzetes beleegyezése nélkül - jelentette csütörtökön a The New York Times internetes kiadásában.

2008.09.11 08:36MTI

Az Egyesült Államok értesíteni fogja Pakisztánt a szárazföldi rajtaütésekről, de engedélyt nem fog kérni - írta az újság magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. A lap fordulópontként értékeli, hogy Bush elnök hozzájárult ezekhez a korlátozott katonai akciókhoz a "terrorizmus elleni háborúban" a kulcsfontosságú szövetségesének számító dél-ázsiai ország területén. 

Az amerikai kormányzat régóta elégedetlen azzal, ahogy Iszlámábád harcol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálib fegyveresek ellen, különösen a lázadók hátországának számító pakisztáni törzsi területeken. "A törzsi területeken uralkodó helyzet nem tűrhető tovább" - mondta egy magas rangú amerikai illetékes, aki az újság más forrásaihoz hasonlóan neve mellőzését kérte. "Rámenősebben kell harcolnunk. A parancsokat kiadták" - tette hozzá. 

A The New York Times szerint amerikai tisztségviselők hónapok óta vitatkoznak arról, hogy szükség van-e engedélyre az ilyen pakisztáni behatolásokhoz az amerikai hírszerzés többszöri figyelmeztetései után, amelyek szerint az al-Kaida és más szélsőséges csoportok megerősítették befolyásukat Pakisztán északnyugati részén. Az újságcikk azt követően látott napvilágot, hogy Iszlámábád szeptember 3-án megvádolta az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőket: megrohantak egy falut Pakisztán északnyugati térségében és megöltek 15 helybeli civilt. A szemrehányás valószínűleg az amerikaiaknak szólt. Iszlámábád élesen bírálta az ilyen rajtaütéseket, és szerdán a pakisztáni vezérkari főnök, Asfak Kajani tábornok figyelmeztetett: "az ország szuverenitását és területének sérthetetlenségét bármi áron megvédjük, és egyetlen külföldi erő sem kapott felhatalmazást arra, hogy katonai akciókat hajtson végre Pakisztán területén". 


"Nincs semmiféle megállapodás vagy egyezség a koalíciós erőkkel, amely rögzítené, hogy engedélyt kaptak rajtaütésekre a határ pakisztáni oldalán" - toldotta meg közleményében. A pakisztáni törzsi területeken az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak a robotrepülőgépekkel végrehajtott amerikai rakétatámadások is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.