Az amerikai elnök jó jelnek tartja a tűzszünetet

Bush: Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része - Vitának helye nincs

Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része, vitának helye nincs - szögezte le George Bush amerikai elnök szombaton a Texas államban lévő crawfordi birtokán miután a nemzetbiztonsági tanácsadóival tárgyalt.

2008.08.16 18:35MTI

George Bush egyben üdvözölte, hogy Oroszország és Grúzia tűzszüneti egyezményt kötött egymással, ami egyfajta "reményforrást" jelent.

Ugyanakkor megjegyezte: most az a fontos, hogy Oroszország tartsa tiszteletben a fegyvernyugvási megállapodást, és vonja ki csapatait a térségből.

A crawfordi tanácskozáson részt vett Condoleezza Rice külügyminiszter is, aki egy nappal korábban még Tbilisziben tartózkodott. Rice az elnök birtokán ugyancsak az újságíróknak nyilatkozva azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió aggodalmai fokozódtak az orosz lépésekkel kapcsolatban.

A washingtoni külügyi tárca vezetője is úgy vélte, hogy a grúziai konfliktust kizárólag a kaukázusi ország területi egysége alapján lehet rendezni, és az orosz csapatoknak "gyorsan" meg kell kezdeniük a kivonulást.

Ezzel egy időben Londonban David Miliband brit külügyminiszter is üdvözölte az orosz-grúz tűzszüneti megállapodást, és ő is azt tartotta fontosnak, hogy az egyezményben foglaltakat a felek minél előbb és teljes mértékben valósítsák meg.

Miliband leszögezte azt is, hogy az orosz agresszió Grúziában, és elfogadhatatlan Moszkva fenyegetése a vele szomszédos országokkal, például Lengyelországgal szemben, mert az ilyen magatartás a független országok nemzeti szuverenitása és területi épségük tiszteletben tartása ellen irányul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.