Gustavra figyelmeztet

Bush Texasba utazik a Gustav hurrikán miatt

George Bush amerikai elnök közölte: hétfőn Texasba utazik a Gustav hurrikán miatt, egyben a veszélyeztetett térségek elhagyására sürgette a lakosságot, mert jelentős árvizek várhatók.

2008.08.31 19:55MTI

Bush - akit súlyos bírálatok értek három éve, amiért nem reagált kellő gyorsasággal a Mexikói-öböl térségében pusztító Katrina hurrikánra - igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy minden megtesznek a lakosság kimenekítésére és a katasztrófa hatásainak csökkentésére. Az amerikai elnök - aki azt mondta, Gustav veszélyes - egy válságstábot látogat meg Texasban. A szomszédos Louisiana államba is elutazik, "amint a körülmények lehetővé teszik".
 
Elemzők szerint Bush nyilvánvalóan el akarja kerülni a Katrina-féle fiaskót. A Fehér Ház korábban bejelentette, hogy a Republikánus Párt jelöltállító konvenciójának nyitónapján, hétfőn - az eredeti tervvel szemben - sem Bush, sem alelnöke, Dick Cheney nem tud megjelenni a Gustav hurrikán miatt. Bush videoüzenetben szól majd a küldöttekhez; távolléte talán még segít is McCainnek, aki igyekszik elhatárolódni a népszerűtlen elnöktől. Ugyancsak a veszélyeztetett térségbe, Mississippi államba tartott vasárnap a leendő republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor alelnökjelöltjével, Sarah Palin alaszkai kormányzóval. McCain három éve egyike volt azoknak, akik a legkeményebben bírálták Busht késedelmes reagálása miatt. 

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter azt tervezte, hogy Louisianába utazik. A republikánusok hétfőn gyűlnek össze a Minnesota állambeli St. Paulban, hogy McCaint hivatalosan elnöknek jelöljék. A kormányzó párt több vezető politikusa, köztük az arizonai szenátor, jelezte: nem volna illendő ünnepelni, amikor 1700 kilométerrel délebbre az országban természeti katasztrófa tombol. A republikánusok nyilván nem kívánják, hogy a Gustav elterelje a figyelmet McCain jelöléséről és az új, reformista alelnökjelöltről. Az iraki háború és a gazdaság gyengélkedése miatt az ellenzéki demokratákkal szemben hátrányból induló republikánusoknak minden médiafigyelemre szükségük van a széles kormányváltó hangulat megfordítására. A legfrissebb, vasárnap délelőtti előrejelzés szerint Gustav hétfőn este, négyes erősségű viharként fog partot érni a Katrina pusztítása óta részben újjáépített New Orleanstól nyugatra, 155 mérföldes óránkénti (249 kilométer/órás) sebességű szelekkel. Ha ez bekövetkezik, a csaknem ötméteres tengerár áttörheti ugyanazokat a gátakat, amelyek 2005-ben a Katrinának sem tudták útját állni. 

Az olajipari cégek Texastól New Orleansig a veszélyeztetett sávban sorra bezárták tengeri fúrótornyaikat és a finomítóikat. New Orleansban a hurrikán érkezésére készülve éjszakai kijárási tilalmat hirdettek, s a város polgármestere figyelmeztetett: nem fogják eltűrni az esetleges fosztogatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.