Kínvallatás

A CIA nem tudja, mi van többekkel a kínvallatottak közül

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentéséből kiderült, hogy a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) nyomát vesztette több embernek is abból a 119 személyből, akin a Bush-kormány alatt, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően alkalmazott kényszerítő vallatási módszereket.

2014.12.09 18:28MTI

Közülük többeket tévedésből fogtak el. Diane Feinstein, a bizottság elnöke a dokumentumot ismertetve elmondta, hogy a CIA George W. Bush elnököt, Dick Cheney alelnököt, Donald Rumsfeld védelmi és Colin Powell külügyminisztert is félrevezette a módszerrel kapcsolatban.

John Brennan, a CIA jelenlegi igazgatója kedden elismerte, hogy a titkos fogva tartások és a vallatások során követtek el hibákat, de vitatta a jelentésnek azt a megállapítását, miszerint a program ne lett volna hatékony és azt állította, hogy annak segítségével merényleteket sikerült megakadályozni. Ez utóbbi állításával ellentmondott a vizsgálat megállapításainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.