Szegregáció

Civil jogvédők: nem jó romának lenni a cseh iskolákban

Továbbra is diszkriminálják a romákat a csehországi oktatásügyben - állítják a cseh civil szervezetek csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban.

2014.11.13 19:09MTI

Az állásfoglalást a prágai Open Society Fund alapítvány kezdeményezte abból az alkalomból, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság hét éve egy perben úgy ítélkezett: a csehországi roma gyerekek speciális iskolákban való elhelyezése, mentális képességeik orvosi vizsgálata nélkül, diszkriminációt jelent.

A cseh oktatási minisztérium nem ért egyet a hét éve hozott döntéssel, s azt állítja, hogy az állam számos programon keresztül erőteljesen támogatja a roma gyerekek oktatását.

Hat Csehországban működő civil szervezet - az Amnesty International, az European Roma Rights Centre, az Emberi Jogok Ligája, az IQ Roma servis és a Kölcsönös Együttélés - nyilatkozatában felhívja a figyelmet arra, hogy hét évvel az európai bírósági döntés után is roma gyerekek teszik ki a gyakorló iskolák (korábban speciális iskolák) tanulóinak egyharmadát.

Rámutattak arra is, hogy a roma gyerekeket az általános iskolákban is gyakran a többségi lakosság gyerekeitől elkülönítve oktatják. "Számos faluban vagy városban +roma+ iskolák vagy osztályok működnek. Néhány száz méterre tőlük pedig a többségi lakosság gyerekeit oktatják" - olvasható a nyilatkozatban.

Marcel Chládek oktatásügyi miniszter a nyilatkozatra reagálva azt mondta, hogy a tárca folyamatosan támogatja a roma gyerekek oktatását, mégpedig az oktatásügy minden szintjén. A miniszter szerint a helyzetet javíthatná, ha országos méretben sikerülne mindenkire kiterjeszteni és kötelezővé tenni az első osztályba lépés előtti egyéves óvodai oktatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.