Ukrán válság

Kína látványosan nem foglal állást az ukrán ügyben

Az ukrán válság valójában Oroszország és az Egyesült Államok közötti hatalmi harc, amelyben Kína legjobb döntése az, ha nem pártolja egyik felet sem, legalábbis a kínai sajtó szerint.

2014.09.09 09:37MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/phanlop88

Peking az ukrán válság kitörése óta látványosan nem foglalt állást a kérdéssel kapcsolatban, nem állt egyik fél oldalára sem. Ez tudatos és taktikus döntés, a közvélemény is teljes mértékben támogatja, mivel Kína számára csak hátránnyal járna, ha a Nyugat vagy Oroszország között választana - írta a Csongkuo Sipao című lap.

Az újság Han Hszü-tungot, a Kínai Nemzetvédelmi Egyetem professzorát idézte, aki szerint az Egyesült Államok célkitűzése az, hogy a még nem NATO-tag kelet-európai országokat rábírja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásra. Ez ugyanakkor Oroszország számára egykori hatalmi zónájában lévő szövetségeseinek az elveszítését jelentené.

Mivel a valódi ok ez, a konfliktus továbbmélyülése, egy esetleges háborúvá fajulása semmiképp nem valószínű Han professzor szerint.

Az egyes nagyhatalmak érdekeiről írt nemrégiben a Global Times című napilap is. A cikk szerzője úgy fogalmazott, hogy a konfliktusban az Egyesült Államoknak van a legkevesebb veszítenivalója, míg Oroszországnak van a legkevesebb oka a megegyezésre. Kína álláspontja nem számít igazán, hiszen egyik felet sem tudja túlságosan befolyásolni - írta ez a a lap. Ukrajnának azt kell elkerülnie, hogy a Nyugat sakkbábuja legyen Oroszország ellen, Moszkvának pedig arra kell törekednie, hogy ne tegye örök ellenségévé Kijevet - tette hozzá.

Akárhogy is végződik a válság, Kína gazdaságilag csak profitálhat abból - állapította meg a Want Daily című, kínai nyelvű újság. Ha a béke tartósnak bizonyul Ukrajnában, az az ottani kínai mezőgazdasági befektetések miatt a búzaexport megnövekedését jelentheti Kína számára. Ha viszont elhúzódik a konfliktus, és hosszú távon is fennmaradnak az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók, az az orosz-kínai kereskedelem fellendülésére hathat pozitívan, Moszkva ugyanis a nyugati országok helyett mindinkább keleti szomszédjaihoz fog fordulni, mint ahogyan történt az már rövid távon is. Kína számára így a válság mindenképpen nyerő szituációt jelent - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.