Iszlamista felkelők támadtak

Heten haltak meg a líbiai főváros repülőterénél

A légikikötőt Miszrátából származó iszlamista felkelők támadták meg hajnalban, és órákig tartó harcok után vereséget szenvedtek a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől.

2014.07.14 11:09MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Hét ember vesztette életét és harminchatan sebesültek meg a líbiai főváros, Tripoli nemzetközi repülőterénél, egymással rivalizáló milíciák között vasárnap kirobbant harcokban - jelentette a helyi sajtó másnap.

A légikikötőt Miszrátából származó iszlamista felkelők támadták meg hajnalban, és órákig tartó harcok után vereséget szenvedtek a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől - közölte a líbiai kormány információira hivatkozva az as-Sark al-Avszat című lap.

A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái, és a vasárnapi összecsapások a legsúlyosabb harcok voltak idén Líbiában. A Lybia Herald című újság arról számolt be, hogy a fegyveresek rakétákkal is támadták a repülőteret.

A fővárostól 25 kilométerre fekvő nemzetközi légikikötőt 2011 októbere óta tartják uralmuk alatt a Tripolitól mintegy 170 kilométerre délnyugatra található Zenten városának felkelői.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Egyes értékelések szerint a vasárnapi harcok az iszlamista és szekuláris politikai erők közötti összetűzésnek tekinthetők, mivel a repteret megtámadó milíciák az iszlamista parlamenti pártok fegyveres szárnyának számítanak, míg a zenteni felkelők a szekuláris oldal támogatói.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.