Iráni atomgate

Bécs felé: nagyon messze a megállapodás...

Ashton a nap folyamán "intenzív tárgyalásokat" folytatott Irán képviselőivel.

2014.07.11 01:37MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Bécsbe invitálta a hatok külügyminisztereit Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője, hogy megpróbálják átlendíteni a holtponton az iráni atomprogramról folyó, ismét megakadt tárgyalásokat, megállapodás azonban egyelőre nem várható. Ashton szóvivője a Twitteren jelentette be, hogy a főképviselő vasárnapra Bécsbe hívta a hatok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína - azon külügyminisztereit, akik "ráérnek", hogy tekintsék át a tárgyalások állását.

Ashton a nap folyamán "intenzív tárgyalásokat" folytatott Irán képviselőivel, köztük Mohamed Dzsavad Zarif külügyminiszterrel a szóvivő szerint. A Reuters brit hírügynökség diplomáciai forrásai szerint John Kerry amerikai külügyminiszter már szombaton megérkezik az osztrák fővárosba. A forrás szerint egyelőre jelentősek a nézeteltérések a felek között. Azt sem tudni még, hogy pontosan hány ország külügyminisztere lesz jelen személyesen a tárgyalások utolsó fordulóján, és meddig terveznek Bécsben maradni.

William Hague brit külügyminiszter a Wiener Zeitung osztrák napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában azt mondta, "közel sem biztos", hogy sikerül majd megállapodni Iránnal, de "a mostani tárgyalások jelentik a legjobb esélyt a kérdés megoldására". Azt az orosz külügyi szóvivő is elismerte, hogy a tárgyalások "rendkívül nehezek", ugyanakkor abbéli reményének adott hangot, hogy még a július 20-i határidő előtt sikerül majd megszövegezni egy végleges megállapodást a hatok és Irán között. A hatok célja Irán vitatott nukleáris tevékenységének korlátozása, a Nyugat szerint ugyanis békésnek mondott atomprogramjának leple alatt Irán atomfegyver előállítására törekszik.

Ezt azonban Teherán következetesen tagadja. A tárgyalások egyik legvitatottabb pontja az iráni urándúsítás megengedhető mértéke. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kedden azt mondta, az országnak 190 ezer urándúsító centrifugára van szüksége, amely szám jóval magasabb az Egyesült Államok által elfogadhatónak tartottnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.