Ukrán válság

Biden újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot

Az amerikai alelnök támogatásáról biztosította az ukrán államfő béketervét, és részvétét fejezte ki az ukrán katonák halála miatt, akik az elmúlt hét folyamán estek el a kelet-ukrajnai harcokban.

2014.06.19 10:01MTI

Joe Biden amerikai alelnök újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha nem szorítja rá a kelet-ukrajnai szakadárokat az erőszak beszüntetésére és a fegyverletételre.

Biden helyi idő szerint szerdán telefonbeszélgetést folytatott Petro Porosenko ukrán elnökkel. A Fehér Ház közleménye szerint az alelnök támogatásáról biztosította az ukrán államfő béketervét, és részvétét fejezte ki az ukrán katonák halála miatt, akik az elmúlt hét folyamán estek el a kelet-ukrajnai harcokban.

Biden annak a véleményének adott hangot, hogy Oroszország nem ellenőrzi megfelelően az orosz-ukrán határt. Arról biztosította az ukrán elnököt, hogy "az Egyesült Államok együtt fog működni partnereivel abban, hogy Oroszország megfizesse az árát annak, ha folytatja jelenlegi irányvonalát".

Ez utalás volt újabb büntetőintézkedések bevezetésének lehetőségére Moszkvával szemben. Az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig egyes orosz és ukrán személyek és néhány vállalat ellen rendelt el szankciót a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter közölte, hogy csütörtökön érvénybe léptek az 50 orosz és ukrán állampolgár és 11 vállalat ellen az ukrajnai helyzet miatt elrendelt szankciók.

A büntetőintézkedésekkel, amelyek magukban foglalják az Ausztráliába való beutazás tilalmát, Ausztrália kifejezésre akarja juttatni elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett. Az ausztrál külügyminiszter egyben felhívással fordult a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportokhoz, hogy tegyék le a fegyvert, és vegyenek részt a Porosenko által javasolt béketárgyalásokon.

Az ausztrál büntetőintézkedések alá vont személyek között van mások között Dmitrij Rogozin orosz alelnök, Valentyina Matvijenko, az orosz szövetségi tanács (felsőház) és Szergej Nariskin, az állami duma (alsóház) elnöke, Szergej Glazjev, az orosz elnök tanácsadója, Alekszandr Vitko, a Fekete-tengeri Flotta főparancsnoka, Szerhij Akszjonov, a Krim félsziget "miniszterelnöke" és Viktor Janukovics volt ukrán államfő. Ausztrália március 19-én és május 21-én jelentette be, hogy szankciókat vezet be orosz és ukrán természetes és jogi személyek ellen, de csak csütörtökön nevezte meg a listára felkerült személyeket és vállalatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.