Újabb öt halálos áldozat

A Mekkába készülő zarándokok (is) aggódnak a koronavírus miatt

Aggodalmat váltott ki a Mekkába készülő egyiptomi muzulmán zarándokok körében a szaúd-arábiai egészségügyi minisztérium hétvégi bejelentése, miszerint a közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevű koronavírus az elmúlt 48 órában újabb öt halálos áldozatot követelt, miközben országszerte kilenc további megbetegedést jegyeztek be.

2014.05.19 15:00MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

Az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklat (umra) különös jelentőséget nyer, ha azt hívők a ramadán böjti hónap utolsó tíz napján végzik el.

Az idén június végén kezdődő ramadánra mintegy 900 ezer egyiptomi készül Mekkába, aminek - a vallási szempontokon túl - a gazdasági jelentősége sem elhanyagolható - írja az al-Vafd című egyiptomi napilap hétfőn.

Aúd Tádzs ed-Dín korábbi szaúdi egészségügyi miniszter és az influenza, illetve a MERS okozta megbetegedésekkel foglalkozó kormánybizottság tagja úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus esetében még nem lehet járványról beszélni, így semmi ok nincs az idegenforgalom korlátozására.

Tádzs ed-Dín felhívta a figyelmet az illetékes szervek Szaúd-Arábián belül és nemzetközi szinten működő "éber megfigyelő munkájára", amellyel a betegség terjedését követik.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi bejelentése a szaktárca volt vezetője szerint az országban tevékenykedő megfigyelők hatékony munkájának és a nyilvántartás akkurátus működésének jele.

Tádzs ed-Dín, aki eredeti hivatását tekintve tüdőgyógyász, mindazonáltal felhívta a figyelmet a betegség megelőzésének általános lehetőségeire, amelyek közül a legfontosabbak a gyakori arc- és kézmosás, zsúfolt helyen védőmaszk viselése, s köhögésnél, illetve tüsszentésnél a száj eltakarása.

Tádzs ed-Dín ezenfelül arra szólította fel az országba látogatókat, hogy a hagyományos influenzára is jellemző bármely tünet esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó koronavírus - amelynek kezelésére egyelőre nincs hatékony mód - 2012-es megjelenése óta 529 embert fertőzött meg, s 168 beteg halálát okozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.