Ilarion metropolitát visszafordították

Nem engedték be Ukrajnába az orosz ortodox egyház egy vezetőjét

Ukrajna nem engedte területére az orosz ortodox egyház egy vezetőjét, Ilarion metropolitát. A moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője pénteken próbált Ukrajnába utazni, hogy kitüntetést adjon át egy ukrán papnak Dnyipropetrovszkban.

2014.05.11 18:05MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

A város repülőterén azonban visszafordították, el kellett hagynia az országot - adta hírül vasárnap a Reuters brit hírügynökség. "Nem szolgáltak semmiféle magyarázattal - mondta Ilarion a Rosszija 24 orosz tévécsatornának.

"Nyilvánvalóan rajta vagyok - és valószínűleg más egyházi méltóságok is -, azoknak a listáján, akiknek megtiltották a belépést Ukrajnába" - tette hozzá. Az ukrán határőrség nem volt hajlandó nyilatkozni a történtekről.

Az orosz ortodox egyház kinyilvánította, hogy nem áll egyik fél oldalára sem az ukrán-orosz konfliktusban.

A Reuters ugyanakkor megjegyzi, ha valóban létezik ilyen egyházi feketelista, akkor az azt mutatja, hogy Kijevet aggaszthatja az orosz papok ténykedése, az ukrán kormány úgy vélheti, hogy a magas rangú orosz papok fenyegethetik Ukrajna egységét.

Az orosz ortodox egyház befolyása nem szűnik meg Oroszország határainál, hanem azokon túl is milliókra hathat a volt szovjet tagköztársaságok területén.

Ennél fogva - így a brit hírügynökség - az egyház Vlagyimir Putyin orosz elnök természetes szövetségese a terület-visszaszerzést célzó politikában.

Az orosz egyházat már nem egyszer érték olyan bírálatok, melyek szerint túl szoros szövetségese a Kremlnek, a Nyugat pedig azzal is megvádolta, hogy társadalmi nyugtalanságot szít Ukrajnában, s ezzel a szakadárok malmára hajtja a vizet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.