Saját állami szervek, hadsereg

Donyecki szakadár vezető: a referendum után megszállónak tekintik az ukrán erőket

A kelet-ukrajnai megye önállóságáról tartott referendum után mihamarabb saját állami szerveket és hadsereget hoznak létre.

2014.05.11 16:34MTI
freedigitalphotos.net/Tom Curtis

A népszavazás után megszállónak fogunk tekinteni minden ukrán fegyveres erőt - jelentette ki vasárnap Denisz Pusilin szakadár vezető, a "donyecki népköztársaság" társelnöke.

Az oroszbarát vezető kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai megye önállóságáról tartott referendum után mihamarabb saját állami szerveket és hadsereget hoznak létre. Pusilin a népszavazás menetéről szólva hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai megyében uralkodó a feszült helyzet "nem zavarja meg a donyeckieket akaratuk kifejezésében".

"Azokban a szavazókörökben, ahol szabotálták a népszavazást, és nem álltak készen annak lebonyolítására, az emberek saját kezükkel készítettek urnákat" - tette hozzá. Közben az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy a Donyeck megye északi részén folyó terrorellenes művelet keretében szakadárok útellenőrző pontjait semmisítették meg Szlovjanszk, Kramatorszk és Krasznij Liman városoknál.

A közlemény szerint sem a biztonsági erők tagjai, sem civil lakosok nem sérültek meg a műveletben. Krasznij Limannál valamennyi ellenőrző pontot felszámolták. Szlovjanszknál közvetlenül a város határában szüntettek meg egy útzárat ott, ahol vasárnap egy rövid ideig tartó harc folyt a szakadárok és a biztonsági erők között.

Kramatorszk közelében pedig egy Andrijivka településnél álló szakadár posztot semmisítettek meg - részletezte a tárca sajtószolgálata.

A nap folyamán korábban Szerhij Pasinszkij, az elnöki hivatal ideiglenes vezetője közölte, hogy "végső szakaszába" érkezett a terrorellenes művelet a Donyeck megyeében Krasznij Liman, Szlovjanszk és Kramatorszk városokban, és az ukrán biztonsági erők "sok terroristát" megsemmisítettek.

Közben Kijevben több vezető politikus nevezte törvénytelennek a kelet-ukrajnai szeparatista népszavazásokat. Petro Porosenko, a legesélyesebb ukrán elnökjelölt kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni a referendumok eredményét. A népszavazásokat "szégyennek és bűncselekménynek" nevezte.

A mögötte álló Ütés (UDAR) párt elnöke, Vitalij Klicsko szavai szerint "a Donyec-medencei népszavazások komédiák, rosszabbak, mint a krími referendum volt". Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) jelenlegi kormánypárt elnökjelöltje pedig a népszavazások leállítására szólított fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.