A népszavazás után

Donyecki szakadár vezető: megkezdődik a "civilizált elválás" Kijevtől

A donyecki népszavazás után annak szervezői megkezdik a "civilizált elválást" Kijevtől.

2014.05.11 15:52MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Borisz Litvinov, a donyecki népköztársaság társelnöke az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy a referendumot követően összehívják Donyeck megye minden szintű képviselőinek kongresszusát, és megkezdik az elválást a kijevi hatalomtól.

Azt mondta, a donyecki köztársaság vezetése párbeszédet kíván folytatni az ukrajnai központi hatalomtól való elválásról. Úgy fogalmazott, hogy párbeszédet akarnak folytatni olyan félként, amelyet a nép akarata megerősített, és egyenlő jogokkal kívánják építeni a kapcsolataikat minden állammal.

Litvinov az önállósodási népszavazás törvényességét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy 300-400 méteres sorok álltak a szavazóköröknél, "még a szovjet időkben sem voltak ilyen sorok".

A kijevi kormány és a Nyugat által el nem ismert regionális népszavazást két keleti megyében, Donyeckben és Luhanszkban rendezték meg.

Helyi idő szerint 16 óráig Luhanszkban a részvétel aránya meghaladta a 75 százalékot. Erről a luhanszki választás sajtóközpontja számolt be, megjegyezve, hogy problémák merültek fel azokban a járásokban, ahol az ukrán hadsereg zavarta a referendum lebonyolítását.

Közlése szerint a szavazás helyi idő szerint 22 óráig tart, az első eredmények éjjel várhatók. Donyeck megyében 50 százalékost - egyes járásokban 65 százalékost - meghaladó részvételről számolt be az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaság központi választási irodája.

Pavlo Hubarjev, Donyeck megye szakadár kormányzója Szlovjanszkban újságíróknak úgy nyilatkozott: a referendumok eredményeként a régióból "új szubjektumot" hoznak létre. Arra a kérdésre, hogy a következő lépés a Donyec-medence Oroszországhoz csatlakozása lesz-e, azt válaszolta, erről még korai nyilatkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.