Ukrán válság

Putyin a haderején legelteti a szemét, két ukrán város a Krímhez csatlakozna

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a fegyveres erők főparancsnoka hétfőn megtekintette az Oroszország északnyugati részén rendezett hadgyakorlatot, amelyen páncélosok és egyéb páncélozott harcjárművek vettek részt.

2014.03.03 20:11MTI
A kép csak illusztráció (Forrás: MTI)

Az orosz államfő az általa február 26-án elrendelt rendkívüli hadgyakorlat utolsó napján jelent meg. Elkísérte őt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is, a két politikus helikopterrel érkezett az orosz-finn határ közelében fekvő Viborg város melletti Kirillovszkij gyakorlótérre.

Az elnöki látogatásról készített felvételeken Putyin látható, amint mosolyogva sétál a parancsnoki központ felé, ahol a szinte átláthatatlan ködben páncélozott harcjárműveket tekintett meg és figyelemmel követte a tüzérségi lőgyakorlatot.

Putyin elrendelte március 3-ig annak a rendkívüli ellenőrzését, hogy milyen a harckészültség és a válsághelyzetek megoldásának képessége két oroszországi katonai körzetben. Ennek keretében az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtottak végre úgynevezett komplex ellenőrzést.

A hadgyakorlatra az Ukrajnában zajló események közepette került sor, az orosz erők az utóbbi napokban gyakorlatilag átvették az ellenőrzést az orosz többségű és az orosz fekete-tengeri flottának otthont adó Krím félszigeten. A történtek felháborodást váltottak ki a nyugati hatalmak és az új, Európa-párti ukrán vezetés körében.

Két ukrán város, Herszon és Mikolajiv csatlakozni akar a krími autonóm köztársasághoz - mondta hétfőn újságíróknak Volodimir Konsztantyinov, a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozásának elnöke.

Konsztantyinov elmondása szerint a Krím hasonló kéréseket kapott más városoktól is, és számos szevasztopoli politikai erő szintén kinyilvánította szándékát, hogy belépjen a Krími Autonóm Köztársaságba.

"Azt mondtuk nekik, rajtatok áll a döntés. A krímiek két kézzel kapnak az ilyen kezdeményezések után. A csatlakozásról Szevasztopol lakosainak szavazniuk kell. Szevasztopol hosszú ideig különleges státusú város volt, mi pedig készek vagyunk megadni a különleges autonómia státusát" - hangoztatta Konsztantyinov.

Herszon ukrán kikötőváros a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál. Mikolajiv a Mikolajivi terület közigazgatási központja, 65 kilométerre fekszik a Fekete-tengertől, a Déli-Bug folyó partján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.