Ukrán válság

Szabad országban szabad azt írni az újságban - ami Putyinnak tetszik

Már hetek óta komoly médiahadjárat folyik Oroszországban. Az orosz állami sajtó a kijevi tüntetések és az összecsapások kezdete óta szélsőségesekről, idegengyűlölő, fasisztoid csoportok zavargásáról ír és tudósít.

2014.03.03 19:29MTI
Forrás: MTI

Az orosz állami sajtó valóságos hadjárattal próbálja "igazolni" Oroszország ukrajnai katonai beavatkozását, a radikálisok erőszakos fellépésével ijesztgeti az orosz lakosságot, miután Moszkvában a parlament felsőháza szombaton felhatalmazást adott Vlagyimir Putyin államfőnek az ukrajnai katonai beavatkozásra.

Már hetek óta komoly médiahadjárat folyik Oroszországban. Az orosz állami sajtó a kijevi tüntetések és az összecsapások kezdete óta szélsőségesekről, idegengyűlölő, fasisztoid csoportok zavargásáról ír és tudósít.

Az állami televíziós csatornák, a Rosszija 1, a Pervij Kanal és a Rosszija 24 hírtelevízió a múlt szombat óta újabb támadást indított a Viktor Janukovicsot leváltó ukrajnai ellenzék ellen, visszhangozva a Kreml álláspontját, miszerint az esetleges orosz fegyveres beavatkozásra az Ukrajnában élő oroszok veszélyeztetettsége, a radikálisok "barna terrorja" miatt lehet szükség.

Az orosz televíziók az utóbbi napokban folyamatosan sugározzák azokat a felvételeket, amelyek "az új ukrán vezetést hatalomra juttató radikálisok" kegyetlenkedéseit, erőszakos cselekményeit hivatottak bizonyítani. Az állami sajtó azokat a beszámolókat ismétli, amelyek szerint a szomszédos ország lakói az ukrán nacionalisták támadásaitól tartva elmenekülnek hazájukból. Arról is megállás nélkül tudósítanak a televíziók, mennyire aggódik az orosz lakosság a testvéri Ukrajnában élő honfitársaik miatt. Részletesen beszámolnak az oroszországi szimpátiatüntetésekről, ukrajnai honfitársaikat pedig kétségbeesett állapotban, Moszkva segítségéért esedezve mutatják.

Amikor az orosz parlament felsőháza a múlt szombaton felhatalmazta Vlagyimir Putyint az orosz fegyveres erők ukrajnai alkalmazására, és Ukrajnában elrendelték az általános katonai mozgósítást, a Pervij Kanal azonnal talált egy ukrán férfit az egyik moszkvai repülőtéren, aki felesége hívó szavára az orosz fővárosba sietett. Anatolij a kamera előtt arról beszélt, hogy nem akart tartalékosként a testvéri orosz nép ellen fordulni, így elmenekült a mobilizáció elől. Elmondta, hogy nagyon sokan ugyanazt tették, amit ő: eltépték katonakönyvüket. Biztos abban, hogy hamarosan ezrek követik példáját, és elhagyják Ukrajnát. A televízióban elhangzott, hogy az ukrán férfi politikai menedékjogot kért Oroszországban.

Forrás: MTI

A múlt vasárnap a Rosszija 24 hírtelevízió egyik szenzációs riportjának témája a Majdanon ( a kijevi főtéren) korábban harcoló orosz fiatalember esete volt, akit az Ukrajnával is határos Brjanszki területen fogtak el. A férfit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál hallgatták ki. Ott elmondta, hogy hozzá hasonló "zsoldosok" harcoltak a kijevi barikádokon a Berkut rohamrendőrség és a belügyi egységek ellen. Azt mondta, hogy csak azért utazott az ukrán fővárosba, hogy "megnézze a fosztogatásokat és esetleg ő is részt vegyen azokban".

A Kijevet megjárt orosz közölte, hogy Németországból, az Egyesült Államokból, Lengyelországból érkezett zsoldosok harcoltak Kijevben az ellenzék oldalán. Az orosz fiatalember arról is beszámolt, hogy a Majdanon most alkohol és kábítószer hatása alatt álló emberek tartózkodnak, mert "nincs mivel foglalkozniuk". A radikális Jobboldali Szektor "harcosai" viszont amerikai zsoldosok vezetésével a korábban kormányzó Régiók Pártja és az ukrajnai kommunisták lakásaiba, villáiba törnek be, de nem fosztogatnak, hanem ráteszik a kezüket az ingatlanokra és a drága gépkocsikra. Azoknak az árát pedig fegyverre költik. A Majdan radikálisaival szembeszegülők csúnyán megjárhatják: megverik, vagy megölik őket - mondta a fiatalember, aki közölte, hogy ezért hagyta ott őket.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió elrettentésként többször is levetítette az utóbbi napokban azokat a felvételeket, amelyeken egy Olekszandr Muzicsko nevű férfi látható, amint előbb el akar számoltatni egy fiatal ukrán ügyészt, majd többször megüti őt. A Fehér Szása fedőnéven ismert férfi az orosz tévé közlése szerint korábban Oroszország ellen harcolt a Kaukázusban és Dzsohar Dudajev egykori csecsen elnök testőre volt. Mostanára ő okozza a legnagyobb fejfájást a hatalomra került ukrán ellenzéknek önkényes és ellentmondást nem tűrő radikalizmusával. Még Arszen Avakovot, az őt rendreutasító ügyvivő ukrán belügyminisztert is megfenyegette, hogy elteszi láb alól, ha hozzá mer nyúlni.

Az orosz televízió közlése szerint nem Muzicsko az egyetlen, akivel nem bír az új ukrán vezetés. Az Ukrajnával határos orosz régiók vezetői már kongatják a vészharangot, mert szerintük ismeretlen fegyveresek tartanak Oroszország felé. Jevgenyij Szavcsenko, a Belgorodi terület kormányzója amiatt aggódott, hogy szombaton a fegyveresek megpróbálta eltorlaszolni a Moszkvából a Krím félszigetre vezető autóutat. Az orosz tévé azt állította, hogy az idegen zsoldosok többsége a Krímbe tart, hogy a válság újabb hullámát erőszakolják ki, és a zűrzavar közepette kifosszák a lakosságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.