A kormány kérésére

Nagyteljesítményű áramfejlesztőket küldött Szlovéniába a katasztrófavédelem

Három nagyteljesítményű áramfejlesztőt küldött szerdán Szlovéniába, az ottani kormány kérésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

2014.02.05 09:42MTI

A két 75 kilowattos és egy 100 kilowattos aggregátort az OKF budapesti központjából indították útnak a szlovéniai Velenje városába. Mukics Dániel, az OKF helyettes-szóvivője az MTI-nek elmondta: Szlovénia azért kért száz áramfejlesztőt az Európai Unió országaitól, mert az ítéletidő, egy háromnapos hóvihar miatt mintegy 250 ezer ember maradt áram nélkül.

A segélykérésre eddig Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Románia és Magyarország reagált. Az áramfejlesztőket a határon a szlovén hadsereg veszi át, és egy magyar technikus is a szállítmánnyal tart - mondta Mukics Dániel.

A hó és a jég keddre bénította meg Szlovéniát, mert a hóvihar kidöntötte az elektromos vezetékeket és 50 ezer háztartás maradt áram nélkül. A háromnapos hóvihar helyi médiajelentések szerint akkora pusztítást okozott, amekkorára a legöregebbek sem emlékeznek.

Leállt a vasúti közlekedés, nem működött sok benzinkút, számos helyen még a bankautomaták is befagytak. A gazdaság bénultsága és az infrastruktúrában okozott károk több millió eurós veszteséget okoznak az országnak. Leállt Koper, az ország legforgalmasabb kikötője is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.