Több millió eurós kár

Szlovénia a hó és jég fogságában

Megbénította a hó és a jég Szlovéniát, fák és villanyoszlopok dőltek ki, 50 ezer háztartásban nincs áram, és több millió eurós kár keletkezett.

2014.02.04 18:49MTI
sloveniantimes.com

A háromnapos hóvihar helyi médiajelentések szerint akkora pusztítást okozott, amelyre a legöregebb szlovénok sem emlékeznek. Az előrejelzések erre a hétre ismét rossz időt jósolnak.

A váltakozó hőmérséklet miatt a hó félig elolvadt, majd újra megfagyott, vastag jégpáncélba zárva a parkoló gépkocsikat. A nyugat-szlovéniai Postojna városában az emberek fejszével próbálták kiszabadítani autóikat a 15 centiméteres jégréteg alól. Leállt a vasúti közlekedés, nem működött sok benzinkút, számos helyen még a bankautomaták is befagytak.

A gazdaság bénultsága és az infrastruktúrában okozott károk több millió eurós veszteséget okoznak az országnak. Leállt Koper, az ország legforgalmasabb kikötője is. A rendkívüli időjárástól, amely Horvátországot is nagymértékben sújtja, a térségben Szlovénia szenved a leginkább. Előrejelzések szerint újabb nagy havazás várható.

"Egy rövid, 24 órás szünet után ismét rossz idő köszönt be" - közölte keddi sajtóértekezletén a szlovén környezetvédelmi ügynökség szóvivője, Brane Gregorcic. Szlovénia erdeinek durván a fele, 500 ezer hektár károsodott a hatóságok becslése szerint.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy árvíz is kialakulhat, ha megindul az olvadás. Alenka Bratusek miniszterelnök kijelentette: "Mindent megteszünk a helyzet stabilizálására amilyen gyorsan csak lehet, de ez még eltart egy ideig".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.