Az állatvédők ellenzik

Cápára vadásznak Ausztrália partjainál

Elejtették vasárnap az első cápát a nyugat-ausztráliai strandok hétvégén indult vitatott cápamentesítési akciójában. A szervezett vadászat célja, hogy biztonságosabbá tegyék a strandokat. Ennek okán még a veszélyeztetett fehér cápát is kilőhetik.

2014.01.26 14:29MTI

Az akció részeként cápacsalikat helyeznek ki a nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, és engedélyezik az odavetődő nagyméretű tengeri ragadozók, köztük átmenetileg a fehércápák elejtését. A csalik kihelyezését szombaton kezdték meg, az első így lépre csalt cápát vasárnap reggel ejtette el egy kormány által szerződtetett halász a Dunsborough városhoz közeli Meelup-strandnál.

Az érintett Nyugat-Asztrália állam hatóságai azután szánták el magukat a Perthben és az attól délre fekvő fürdőhelyek cápamentesítésére, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás is történt a térségben.

Az akcióban a parttól egy kilométerre húznak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várják a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint átmenetileg az amúgy védett fehércápák kilövését engedélyezik.

"Ha közismerten agresszív cápafajok három-, négy- vagy ötméteres példányát látjuk egészen közel a fürdőzőkhöz, akkor az valós fenyegetést jelent" - indokolta a cápavadászatnak adott zöld jelzést az állam miniszterelnöke, Colin Barnett.

A szövetségi kormány a cápamentesítés idejére, április 30-ig adott felmentést a cápavadászatot korlátozó környezetvédelmi törvény hatálya alól. A hatóságok hangsúlyozzák, hogy rövid, próbaidőszakról van szó, és csupán a legkeresettebb, és legnagyobb veszélynek kitett partszakaszokon alkalmazzák a módszert.

Állatvédők tiltakozó- és szabotázsakciókat helyeztek kilátásba a cápamentesítési terv ellen. Szerintük az akció nem csökkenti a cápatámadások veszélyét, ugyanakkor fenyeget ártalmatlan fajokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.