USA

Az Egyesült Államok titokban segített Kolumbiának

Titokban legalább 24 felkelővezér megöléséhez nyújtott segítséget az Egyesült Államok Kolumbiának az elmúlt években.

2013.12.22 17:02MTI

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, szélsőbaloldaliként emlegetett gerillaszervezet és egy kisebb kormányellenes szervezet, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) vezetőinek megsemmisítését egy fedett CIA-program keretében támogatta az amerikai kormány, de nagy segítséget jelentett a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által nyújtott hírszerzési támogatás is a cikk szerint.

A gerillavezérek likvidálását az amerikai titkosszolgálatok valós idejű hírszerzési információkkal és a hagyományos lövedékeket okosbombává fejlesztő GPS-berendezésekkel segítették: az okosbombák a legsűrűbb esőerdőben is képesek eltalálni a kijelölt célpontot. (A 30 ezer dolláros GPS-egységcsomagokkal 2006 óta segítik a kolumbiai fegyveres erőket.)

A titkos kolumbiai program George W. Bush elnöksége idején, 2000-ben kapott jóváhagyást, de folytatódott utódja, Barack Obama alatt is.

A The Washington Post több mint harminc volt és jelenleg is hivatalban lévő amerikai, illetve kolumbiai tisztségviselő megkérdezésével állította össze jelentését a nyilvánosan eddig nem ismert kolumbiai "segélyprogramról". A megkérdezettek mind névtelenséget kértek, mert titkosított és jelenleg is zajló programról van szó.

A lapnak a CIA nem kommentálta az értesülést. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök annyit ismert el, hogy a CIA segítségére volt a bogotai kormánynak "kiképzéssel és tudással".

A több milliárd dolláros programot titkos forrásokból finanszírozták, elkülönítve attól a kilencmilliárd dolláros - elsősorban katonai - segélytől, amelyben nyilvánosan is részesíti Kolumbiát az Egyesült Államok.

Az amerikai segédlettel likvidált gerillavezérek között említi a Washington Post Raúl Reyest, a FARC második számú vezetőjét, akit kolumbiai területről indított okosbombákkal öltek meg 2008 márciusában egy ecuadori őserdei bázison. Az e támadásban játszott közvetett amerikai szerep sem volt ismert eddig - jegyzi meg a lap.

Az újság szerint a széles nyilvánosság előtt mindeddig ismeretlen amerikai program segítségével sikerült annyira meggyengíteni az ötven éve működő, valaha a világ legjobban finanszírozott gerillaszervezetének számító FARC-ot, hogy az a közelmúltban béketárgyalásokra kényszerült a kormánnyal.

A kolumbiai fedett akcióterv csak egyike annak a több "kiterjesztett hírszerzési kezdeményezésnek", amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta indítottak a nyilvánosság kizárásával. A "kicsi, de növekvő" programok többsége olyan országokban valósul meg, amelyeknek a stabilitását erőszakos drogkartellek megingatták - írja a Washington Post.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.