Bogota tiltakozó jegyzéket készít

Két orosz bombázó megsértette Kolumbia légterét

Kolumbia tiltakozó jegyzéket ad át Moszkvának amiatt, hogy két orosz hadászati bombázó megsértette a légterét.

2013.11.06 09:33MTI
MTI, archív

Juan Manuel Santos elnök tájékoztatása szerint az eset a múlt pénteken történt: két Tu-160-as típusú hadászati bombázó Venezuelából Nicaraguába tartva kétszer is berepült Kolumbia légterébe anélkül, hogy előzetesen engedélyt kért volna erre.

Az orosz bombázó két kolumbiai harci gép kíséretében hagyta el az ország légterét. "Mivel katonai és kormánygépekről van szó, engedélyt kellett volna kérniük, de nem tették. Arra kértük a külügyminisztériumot, hogy értesítse az orosz kormányt" - mondta riportereknek az elnök egy kormányülés után.

Név nélkül nyilatkozó katonai források elmondták, hogy az orosz gyártmányú repülőgépek a venezuelai főváros közelében lévő Maiquetia katonai repülőtérről Nicaragua fővárosába, Managuába tartottak.

A hadsereg tisztségviselői szerint a hadászati bombázók a karib-tengeri San Andrés szigete felett sértették meg Kolumbia légterét. Nicaragua és Kolumbia éveken át vitát folytatott bizonyos karib-tengeri szigetek hovatartozásáról, a kérdésben a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) tavaly hozta meg döntését.

Nicaragua számára elutasító ítélet született San Andrés és két másik vitatott sziget hovatartozása ügyében, az ítélet kimondta, hogy azok Kolumbia teljes ellenőrzése alá tartoznak, a kolumbiai államterület részét képezik.

A bíróság döntése kiterjesztette azonban Nicaragua kontinentális talapzatát és kizárólagos gazdasági övezetét a szigetekhez közeli, halban - és feltételezések szerint kőolajban - gazdag vizeken.

A két ország között jelenleg is feszült viszony, mivel Bogotá alkalmazhatatlannak nevezte a határozatot, és továbbra is ellenőrzést gyakorol a vizek felett.

Oroszország az utóbbi évtizedben dollármilliárdokat fektetett a venezuelai olajszektorba és több milliárd dollár értékben szállított fegyvereket a latin-amerikai országnak. Nemrégiben Nicaragua is bejelentette, hogy orosz hadfelszereléseket fog vásárolni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007 nyarán közölte, hogy országa - tekintettel "a biztonságát fenyegető veszélyekre" - "kénytelen felújítani" hadászati légierejének járőrtevékenységét a határaitól távol eső területeken is. Oroszország 2007-ben újította fel a hadászati bombázók járőrözését. Ilyen harci gépek 1992 előtt rendszeresen repültek az orosz határtól távol fekvő területek fölött.

A Szovjetunió felbomlásának éveiben és az új Oroszország súlyos gazdasági nehézségei közepette azonban nem volt pénz az ilyen költséges tevékenységekre. Az emelkedő olajárakból származó többletjövedelem azonban lehetővé tette a Kreml számára, hogy több pénzt biztosítson a hadseregnek, és magabiztosabban lépjen fel a nemzetközi porondon. Ennek jegyében újították fel a hadászati bombázók távolsági repüléseit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.