Légtér

Kis híján Dél-Koreába tévedtek az orosz hadászati bombázók

A dél-koreai légtér közvetlen közelében tartózkodó orosz gépek megjelenésekor két dél-koreai F-15-ös emelkedett a levegőbe.

2013.07.16 09:08MTI
Fotó: MTI, archív

Két Tu-95 típusú orosz hadászati bombázó csaknem megsértette Dél-Korea légterét, de a dél-koreai vadászgépek figyelmeztetésére megváltoztatták útirányukat - közölték kedden Szöulban.

A dél-koreai légierő egy, magát megnevezni nem kívánó, tisztje azt mondta, hogy az incidens hétfőn történt a Keleti-tenger felett. A dél-koreai légtér közvetlen közelében tartózkodó orosz gépek megjelenésekor két dél-koreai F-15-ös emelkedett a levegőbe, majd figyelmeztette a bombázókat útjuk megváltoztatására. Az orosz gépek mintegy tíz perccel később visszatértek tervezett, a nemzetközi vizek felett vezető útvonalukra.

Az orosz légierő gépei rendszeresen járőröznek a sarkvidék, az Atlanti- és a Csendes-óceán, illetve a Fekete-tenger felett.

Az orosz légierőnek jelenleg hetven darab Tu-95-ös hadászati nehézbombázója van. A négy darab turbólégcsavaros hajtóművel felszerelt, alapvetően atomfegyver hordozására készült repülő soha nem vett részt éles bevetésen. Több alváltozatát is rendszerbe állították: hagyományos bombázóként, cirkálórakéták hordozójaként, tengeralattjárók elleni repülőgépként is alkalmazzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.