Egy egészen furcsa népszavazás

Kolumbia: Döntsön a nép a gerillákról!

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy népszavazásra bocsátaná a szélsőbaloldali gerillákkal kötendő békeegyezményt, a gerillák válaszul felfüggesztették a tárgyalásokat.

2013.08.23 21:48MTI
Kábítószerfogás Nyugat-Kolumbiában

Juan Manuel Santos csütörtökön közölte, hogy a népszavazásról törvényjavaslatot terjeszt a kongresszus elé. Azt szeretné, ha a népszavazást a jövőre tartandó parlamenti vagy elnökválasztással egy időben bonyolítanák le, 2014 márciusában, illetve májusában.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet - amely tavaly november óta Havannában tárgyal a kormány képviselőivel az öt évtizede tartó fegyveres konfliktus lezárásáról -, válaszul pénteken bejelentette, szünetelteti a béketárgyalásokat, hogy fontolóra vegyék Santos elnök javaslatát.

A lázadók lépése a Reuters hírügynökség szerint arra utalhat, hogy esetleg készek lennének engedni eredeti követelésükből, miszerint egy alkotmányozó nemzetgyűlésnek kellene az alaptörvénybe illesztenie a havannai tárgyalásokon elért minden egyezséget. A lépés ugyanakkor azt is jelentheti, hogy a tárgyalóasztaltól való távozással meg akarják hiúsítani Santos elnök népszavazási javaslatát.

A megbeszélések kezdettől fogva rendkívül lassan haladtak, az öt vitás kérdés közül eddig csupán egyben sikerült részben konszenzusra jutni. Ennek ellenére sem a kormány, sem a gerillák képviselői nem álltak fel a tárgyalóasztaltól, táplálva azt a reményt, hogy előbb-utóbb vége lesz a latin-amerikai térség leghosszabb ideje tartó lázadásának.

A feleknek sikerült részmegállapodást kötniük a földreformról, és jelenleg arról folynak az egyeztetések, hogy miként kapcsolódjanak be a FARC tagjai a kolumbiai politikába. Terítéken van továbbá a drogkereskedelem kérdése, illetve arról sincs még egyezség, hogy miként kárpótolják a fegyveres viszály áldozatait és vessenek véget a véres konfliktusnak.

A marxista gerillák a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogtak fegyvert 1964-ben, s elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy kevesek kezében összpontosulnak óriási megművelhető földterületek. A fél évszázada tartó fegyveres viszályban több mint 200 ezren haltak meg, több millióan hagyták el otthonukat. Juan Manuel Santos a minap közölte, hogy a béke érdekében kész lenne személyesen tárgyalni a lázadószervezet vezetőjével, Timoleón Jiménezzel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.