Ötmilliós jutalom Barreráért

Kiadták az utolsó jelentős kolumbiai drogbárót az USA-nak

Kolumbia helyi idő szerint kedden kiadta az utolsó jelentős drogbárót Amerikának, amely ötmillió dolláros (több mint egymilliárd forintos) jutalmat ajánlott fel Daniel Barrera kézre kerítéséért.

2013.07.10 08:34MTI
Daniel Barrera (Fotó: Guardian)

Az alvilágban csak "Őrült" néven ismert Barrerát - akit még tavaly fogtak el Venezuelában, majd szállítottak át Kolumbiába - kedden a bogotái repülőtéren adták át az amerikai kábítószer elleni hivatal, a DEA tisztviselőinek. A kolumbiai drogbárót szállító gép kedd este érkezett meg New Yorkba.
 
"Ez a nyolcvanas évek utolsó nagy maffiafőnökének a vége" – mondta José Roberto León tábornok, a kolumbiai rendőrség igazgatója a kábítószer elleni egység légi támaszpontján tartott sajtótájékoztatón, ahol a 43 éves, megbilincselt, golyóálló mellényt viselő Barrerát megmutatták az újságíróknak. 

A több amerikai – New York-i és floridai – bíróság által körözött bűnöző Caliból, az 1980-90-es évek nagy kolumbiai drogkartelljeinek fellegvárából származik, és a kokainszállítás volt a fő területe. Az általa vezetett bűnszövetkezet becslések szerint több mint 900 tonna kokaint szállított az Egyesült Államokba és Európába 1992 és 2012 között. 

A bogotái hatóságok szerint Barrera együttműködött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezettel és egykori szélsőjobboldali milíciákból szervezett bűnözői csoportokkal is. 2008-ban Venezuelában telepedett le. Később tárgyalásokat kezdett kolumbiai visszatéréséről, de 2012 szeptemberében a Kolumbiával határos Táchira szövetségi államban a venezuelai drogellenes ügynökség - a brit és az amerikai titkosszolgálatok segítségének köszönhetően - elfogta őt. 

A kolumbiai legfelsőbb bíróság áprilisban engedélyezte kiadását Amerikának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.