Több mint hét hónapig tartották fogva

Elengedték kanadai túszukat a kolumbiai lázadók

Elengedte a több mint hét hónapig fogva tartott kanadai túszát kedden Kolumbiában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű lázadószervezet.

2013.08.28 07:16MTI

A csoport, amely a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) után a második legnagyobb gerillaszervezet az országban, január óta tartotta fogva Gernot Wober-t, aki egy kanadai üzemeltetésű aranybánya területét kereste fel.

Az ELN akkor azt jelölte meg az emberrablás indítékaként, hogy a földet a helyi közösségektől lopták el, és azt követelte, hogy állítsák le a kitermelést, és a területet adják vissza a helyieknek. Most a gerillák vezetője, Nicolás Rodriguez közleményben úgy nyilatkozott, hogy humanitárius gesztusnak szánják Wober elengedését.

A lázadók a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) képviselő személyeknek adták át túszukat az őserdőben, ahonnan Wober helikopterrel Bogotába indult. Az ICRC orvosa meg is vizsgálta a 47 éves túszt, és kijelentette, hogy az első vizsgálatok alapján jó állapotban van. A rendelkezésre álló információk szerint Wober volt az utolsó külföldi túsz, akit a kolumbiai lázadók fogva tartottak.

A FARC és a kormányzat között tavaly ősz óta béketárgyalások folynak, és ennek elősegítése érdekében a gerillák felhagytak a túszszedéssel. Wober elengedése az ELN számára is megnyitja az utat, hogy béketárgyalásokat folytathasson a kormányzattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.