Afrika fortyog

Szélsőséges iszlamisták támadtak egy észak-nigériai falura, 35 halott

Feltehetően a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista csoport tagjai támadtak egy észak-nigériai falura, az incidens során harmincöten életüket vesztették és tizennégyen megsebesültek - közölte a nigériai hadsereg.

2013.08.24 03:30MTI

Chris Olukolade tábornok, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy az ország északkeleti részén fekvő Dumba falu lakói nem akartak együttműködni a lázadó iszlamistákkal, ezért támadtak rájuk a fegyveresek.

A nigériai kormányzat május közepe óta igyekszik visszaverni az iszlamista felkelők támadásait Nigéria északkeleti tartományaiban.

Abba Moro nigériai belügyminiszter pénteken közölte: Nigéria az elmúlt hónapokban 22 000 illegális bevándorlót toloncolt a környező országokba, mert azt gyanították, hogy sokan közülük csatlakozni akartak az iszlamista lázadókhoz. A nigériai hatóságok emellett 84 illegális határátkelőt fedeztek fel, ahol elektronikus megfigyelő rendszert akarnak felszerelni a papírok nélkül érkező bevándorlók visszaszorítása érdekében.

A 160 millió lakossal rendelkező afrikai ország három északkeleti tartományában az iszlamista felkelés miatt három hónapja szükségállapotot hirdettek, azóta toloncolják vissza az illegális bevándorlókat a Nigériával határos Csád, Niger és Kamerun területére.

A felkelők, köztük a Boko Haram fegyveres csoport, egy iszlamista állam létrehozását akarják elérni Észak-Nigéria területén, és határozottan elutasítják a párbeszédet a kormányzattal. A Human Rights Watch jogvédő szervezet adatai alapján 2009 óta mintegy 3600-an estek a nigériai lázadók áldozatául.

Afrika legnépesebb államában szinte azonos a keresztények és a muzulmánok aránya. A déli területeken többnyire keresztények, míg az északi tartományokban inkább muzulmánok laknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.