Vérdíj árán

Nigéria: a hadsereg két terroristavezérrel végzett

A nigériai fegyveres erők négyórás tűzharc során megölték a Boko Haram iszlamista terrorhálózat két magas rangú vezetőjét az északkeleti Adamawa tartományban.

2013.08.14 14:25MTI
Fotó: MTI

A nigériai hatóságok a múlt héten őrizetbe vették Mohamed Bamát és Abubakar Zakarija Yaut Mubi városa közelében. Az elfogottak bevallották, hogy átfogó műveletekre készültek Taraba államban - közölte Bejidi Marcus Martins, a fegyveres erők magas rangú vezetője. A két férfi fejére tízmillió nairás (14 millió forint) díjat tűztek ki.

A gyanúsítottak elvezették a katonákat korábbi búvóhelyükre, a helyszínen lévő ellenállókkal a fegyveres erők tagjai lövöldözésbe keveredtek. A négyórás tűzharcban számos terrorista meghalt, a két korábban letartóztatott lázadóvezér is életét veszítette.

Emberi jogi csoportok azzal vádolják a nigériai hadsereget, hogy terrorizmus elleni küzdelmük során gyakran jogtalan gyilkosságokat követnek el. A Boko Haram nyilvánosan eddig nem kommentálta két vezetőjének elvesztését.

Nigéria főleg muzulmánok lakta északi részén a Boko Haram lázadószervezet és a belőle kivált csoportok iszlám törvények szerint működő államot akarnak létrehozni.

A nigériai hatóságok 2009-ben egyszer már úgy hitték, hogy leszámoltak az iszlamista szélsőségesekkel: intenzív harcok során 800 lázadóval végeztek, köztük a Boko Haram alapítójával, Mohamed Juszuffal is. A szervezet azonban újra felépült romjaiból, és minden korábbinál erősebben tért vissza, miután kapcsolatokat épített ki az al-Kaidához kötődő szaharai szélsőségesekkel. A lázadócsoport 2009 óta már több ezer ember haláláért tehető felelőssé. Áldozataik közé mérsékelt muzulmánok is tartoznak, akik nyíltan állást foglaltak a szélsőségesség ellen.

Idén májusra a Boko Haram több félsivatagos területen is átvette az ellenőrzést az ország északkeleti részén, s emiatt Goodluck Jonathan elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki három szövetségi államban, és növelte a térségben állomásozó katonák számát, hogy hatásosabban léphessenek fel a terroristák ellen. Mindez nem bizonyult elégségesnek, így Nigéria a múlt héten megkezdte csapatai egy részének kivonását a közeli Maliból, így is erősítve a hazai terrorellenes műveleteket.

Bár a biztonsági erők szerint az iszlamisták központjának számító régióban indított offenzíva kezdete óta érezhetően csökkent a lázadók számlájára írható erőszakos cselekmények száma, a Boko Haram tagjainak július elején mégis sikerült véres támadást végrehajtani egy bentlakásos középiskolában, ahol megöltek 29 diákot és egy tanárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.