Polgárháború

Nigéria: a fegyverek továbbra sem hallgatnak

Idén májusra a Boko Haram több félsivatagos területen is átvette az ellenőrzést az ország északkeleti részén, s emiatt Goodluck Jonathan elnök rendkívüli állapotot hirdetett és növelte a térségben állomásozó katonák számát.

2013.07.15 22:51MTI

A nigériai hadsereg hétfői közlése szerint sikerrel járt az iszlamista lázadók ellen két hónapja indított nagyszabású katonai offenzíva, amelynek során lerombolták a lázadók hadállásait és számos harcosukat elfogták. A hadsereg májusban kezdte meg eddigi legátfogóbb hadműveletét az ország északkeleti részében az iszlám állam létrehozásáért küzdő Boko Haram fegyveresei ellen, hogy véget vessen a négy éve tartó lázadásnak, amely már több ezer halálos áldozatot követelt.

Az utóbbi hetekben számos terroristát elfogtak, sokan meghaltak a harcokban. A hadseregnek sikerült kiszabadítani több embert, akit a Boko Haram harcosai raboltak el és tartottak fogva. (...) Az offenzíva célját teljesítettük - állt a hadsereg hétfői közleményében.

A nigériai hatóságok 2009-ben egyszer már úgy hitték, hogy leszámoltak az iszlamista szélsőségesekkel: intenzív harcok során 800 lázadóval végeztek, köztük a Boko Haram alapítójával, Mohammed Yusuffal is. A szervezet azonban újjáéledt romjaiból, és minden korábbinál erősebben tért vissza, miután kapcsolatokat épített ki az al-Kaidához kötődő, szaharai szélsőségesekkel. Idén májusra a Boko Haram több félsivatagos területen is átvette az ellenőrzést az ország északkeleti részén, s emiatt Goodluck Jonathan elnök rendkívüli állapotot hirdetett és növelte a térségben állomásozó katonák számát.

Bár a biztonsági erők szerint azóta érezhetően csökkent a lázadók számlájára írható erőszakos cselekmények száma, a Boko Haram tagjainak július elején mégis sikerült véres támadást végrehajtani egy bentlakásos középiskolában, ahol megöltek 29 diákot és egy tanárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.