Rosszul sült el a vicc

Hollande kijelentése kiverte a biztosítékot Algériában

Algériai politikusok és a sajtó is bírálta a hét végén Francois Hollande egy viccesnek szánt kijelentését, amelyben a francia elnök az afrikai arab ország biztonsági helyzetét illette nem túl kedves szavakkal.

2013.12.22 14:27MTI
MTI

Hollande még a hét elején egy franciaországi zsidó szervezet előtt kijelentette: Manuel Valls belügyminiszter "biztonságban és egészségesen" tért haza Algériából, és "már ez is nagy dolog".

Ramtane Lamamra algériai külügyminiszter a hét végén sajnálatosnak nevezte Hollande kijelentését, és azt mondta, hogy az "csökkenti a két ország kapcsolatának értékét".

Az algériai emberi jogi bizottság vezetője nyílt bocsánatkérést követelt a "provokáció" miatt. A Társadalmi Mozgalom a Békéért nevű iszlamista párt egy képviselője pedig sürgette az algériai hatóságokat, hogy adjanak választ "az ország felháborító megsértésére".

A francia elnök szavait az algériai sajtó is hevesen bírálta. "Hollande Algérián viccelődött a zsidók előtt" - állt három algériai napilap szombati címlapján.

Hollande kijelentését a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) is elítélte. Az elnök hivatala nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, azonban nem is tagadta, hogy ha informálisan is, de elhangzott a kérdéses mondat a franciaországi zsidó intézmények tanácsának rendezvényén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.