Közép-afrikai Köztársaság

Hollande: a "vérfürdő elkerülése" miatt szükséges a katonai beavatkozás

Franciaország katonai beavatkozása a Közép-afrikai Köztársaságban "veszélyes, azonban elengedhetetlen, ha el akarjuk kerülni a vérfürdőt".

2013.12.10 22:39MTI

"Magától értetődő a felindultság azok után, ami történt: két katona meghalt a rájuk bízott küldetésért, a misszió azonban folytatódik, a többi katona ebben a pillanatban is azért harcol, hogy helyreállítsa a rendet ebben a városban és országban" - közölte a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján az elnök.

Hollande részt vett kedden a Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő tiszteletére rendezett gyászszertartáson, és Johannesburgból érkezett a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába, hogy "üdvözölje és bátorítsa" a francia katonákat.

"Itt volt a cselekvés ideje... Csak Banguiban közel 400 embert öltek meg... Az összecsapások már a vallási jellegű polgárháború dimenzióját öltötték... Nem volt több idő a halogatásra" - mondta az intervenciós katonák előtt Hollande, miközben folyamatosan harci repülőgépek és helikopterek húztak át az égen.

A katonák felkeresése után az elnök a közép-afrikai vezetőkkel találkozik, köztük Michel Djotodia ideiglenes államfővel. A francia vezérkar szerint már szinte az összes fegyveres csoportot lefegyverezték az afrikai erőkkel közösen. A Séleka muzulmán milíciát eltávolították a fővárosi negyedekben lévő erősségeiből, és a környéken felállított táborokban gyűjtötték össze.

Sokan közülük dühösek, mert a franciák megfosztották őket önvédelmi eszközeiktől, és attól félnek, hogy Bangui nagyrészt keresztény lakossága bosszút áll rajtuk és családjukon a korábbi atrocitásokért - írta az AFP hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.