Prosztataműtéten esett át a francia elnök

Hollande 2011-es műtétje vitákat gerjeszt

Francois Hollande francia elnök 2011 februárban egy következmények nélküli, jóindulatú prosztataműtéten esett át.

2013.12.04 12:52MTI

A beavatkozást néhány héttel azelőtt végezték el, hogy Hollande-ot köztársasági elnökjelöltnek választották meg a szocialisták előválasztásán.

A műtét tényét azonban Hollande eddig nem hozta nyilvánosságra. "Francois Hollande köztársasági elnök megerősíti, hogy 2011 februárban, néhány napig a Cochin kórházi központ urológiai osztályán kezelték jóindulatú prosztata-megnagyobbodással" - olvasható az Elysée-palota közleményében.

"A beavatkozást követően nem volt szükség további orvosi ellátásra" - hangsúlyozta az államfő. Az értesülést Jean-Marc Ayrault miniszterelnök is megerősítette az RTL kereskedelmi rádióban.

"Még nem volt elnök (Hollande), amikor ezen a jóindulatú műtéten átesett. Nagyon sok franciának van prosztataproblémája ötven év felett, ez teljesen banális. Nem kellene ezt tiszteletben tartani? Muszáj kiteregetni mindenki magánéletét?" - fogalmazott a kormányfő az államfői közlemény megjelenése előtt.

Bernard Debré konzervatív képviselő, ismert urológus professzor, annak a kórházi osztálynak a vezetője, ahol Hollande-ot megoperálták, az RFI közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a politikus "egyáltalán nem bújt el" a kórházban a műtét idején.

"Semmi nem történt. Ez olyan, mintha arról beszélnénk, hogy Francois Hollande-ot hétéves korában vakbélgyulladással megoperálták. És akkor mi van?" - mondta az ellenzéki képviselő, aki egyébként a néhai Francois Mitterrand volt köztársasági elnök egészségi állapotát felügyelő orvoscsoporthoz tartozott.

A közvélemény csak 1992-ben, egy műtéti beavatkozáskor tudta meg, hogy Mitterand prosztatarákban szenved, pedig a néhai államfőnél 1981-ben, néhány hónappal megválasztását követően diagnosztizálták a betegséget. Mitterrand éveken át hamis orvosi jelentéseket tett közzé állapotáról azért, hogy 1988-as újraválasztása előtt eltitkolja a rákos betegségét.

A köztársasági elnökök egészségi állapota Franciaországban kényes témának számít Georges Pompidou betegsége óta, aki hivatali ideje alatt, 1974-ben bekövetkezett haláláig szintén titkolta az állapotát. Ezért Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, majd Francois Hollande is ígértet tett az elnökválasztási kampányában, hogy minden fontos információt közzétesz az egészségi állapotáról.

Chirac 2005-ben, egy agyérgörcs következtében fellépő látási zavarok miatt került kórházba. Az elnöki hivatal által kisebb érbalesetnek minősített eset maradandó és tartós következményekkel járt a két évvel később leköszönő elnök számára.

Nicolas Sarkozy két kisebb műtéten esett át elnöki mandátuma alatt, amelyekről az elnökség tájékozatta a közvéleményt. Francois Hollande megválasztása óta két orvosi jelentést tett közzé, a legutolsót márciusban. Eszerint a köztársasági elnök egészségi állapota "rendben van".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.