Patthelyzet

Hollande: két állam kell Palesztína és Jeruzsálem területén

A kétállami megoldás és Jeruzsálemnek Izrael és egy leendő palesztin állam közötti megosztása mellett érvelt a francia államfő hétfőn az izraeli parlamentben tartott beszédében.

2013.11.19 06:23MTI

Franciaország álláspontja az, hogy az izraeli-palesztin konfliktust tárgyalásos úton kell rendezni, úgy, hogy Izrael és egy palesztin állam létezzen egymás mellett, és mindkettőnek Jeruzsálem legyen a fővárosa - mondta Francois Hollande. Hollande ismét felszólította Izraelt a telepépítések leállítására. "A telepépítéseknek véget kell vetni, mert veszélyeztetik a kétállami megoldást" - jelentette ki.

A francia vezető előzőleg Rámalláhban tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. A palesztin területeken folytatott tárgyalásai után, egy sajtótájékoztatón szintén az építkezések leállítását szorgalmazta. Abbászt arra szólította fel, hogy "realizmusról" tegyen tanúságot "minden témában". Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, közvetlenül Hollande előtt mondott beszédében arra buzdította Abbászt, hogy szólaljon fel a parlamentben, és "ismerje el a történelmi igazságot", miszerint "a zsidó népet és Izrael földjét közel négyezer éves kapcsolat fűzi össze".

Netanjahu hozzátette, ő is elmenne Rámalláhba. "Törjük meg a patthelyzetet. A béke akkor lehet csak igazi, ha az utca kétirányú. Nem kérhetik a zsidóktól, hogy ismerjenek el egy palesztin nemzeti államot anélkül, hogy azt kérnék a palesztinoktól, hogy elismerjék a zsidó nép nemzeti államát" - hangoztatta.

Hollande az izraeli parlamentben mondott beszédében az iráni atomprogramról is beszélt. Biztosítani igyekezett Izraelt arról, hogy Párizs nem hagyja Iránt atomfegyver birtokába jutni. "Kijelentem, hogy fenntartjuk a szankciókat mindaddig, amíg nem tudjuk teljes bizonyossággal, hogy Irán lemond nukleáris programjáról" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.