Washington magyarázatot kér

Abbász: a tárgyalások végét jelentheti az izraeli döntés

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra figyelmeztetett kedden, hogy a béketárgyalások végét jelenti, ha Izrael nem vonja vissza azokat a pályázati felhívásokat, amelyek alapján további húszezer új lakást építene az 1967-ben megszállt Ciszjordániában.

2013.11.12 22:49MTI
MTI

Az USA megdöbbenését fejezte ki, és magyarázatot követelt az izraeli kormánytól. A Háárec című izraeli lap által kedden ismertetett új pályázati felhívások értelmében Izrael Ciszjordánia számos zsidó települését bővítené az utóbbi évtizedek gyakorlatához képest szokatlanul nagyszámú otthon egyidejű megépítésével.

A döntés sokak szerint megkérdőjelezi az izraeli tárgyalási szándék komolyságát a július végén újraindult béketárgyalásokon. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a francia hírügynökségnek kijelentette, Abbász elnök megbízta őt, közölje a közel-keleti kvartettel és az Arab Ligával, hogy "ha Izrael nem vonja vissza újabb telepbővítési döntéseit, az a békefolyamat végének hivatalos bejelentését jelentené".

Erekat hozzátette, hogy "sürgős konzultációt kért" az Arab Liga főtitkárától, valamint a Liga és a közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ) palesztin kérdés megoldásán dolgozó közös bizottságától.

"A palesztin vezetés a következő órákban tanulmányozni fogja annak lehetőségét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához forduljanak és csatlakozzanak nemzetközi szervezetekhez, ha Izrael vonja vissza újabb telepépítési döntéseit" - mondta.

Az újabb tárgyalások idei júliusi kezdetekor Abbász kötelezettséget vállalt arra, hogy felfüggeszti a nemzetközi szervezetekhez, köztük az Izrael elleni eljárásra alkalmas bírósági szervezetekhez beadott palesztin csatlakozási kérelmeket a kilenchónaposra tervezett béketárgyalások idejére.

A lépés "súlyosan nyugtalanít minket (...), megdöbbentett bennünket ez a bejelentés, s jelenleg magyarázatot igyekszünk kapni az izraeli kormánytól" - jelentette ki Washingtonban Jennifer Psaki külügyminisztériumi szóvivő.

Psaki nem győzte hangsúlyozni, hogy Washingtont nem tájékoztatták előre az újabb telepépítési tervekről. A szóvivő megerősítette az amerikai diplomácia hagyományos álláspontját az ügyben - amelyet John Kerry külügyminiszter is hangoztatott múlt heti közel-keleti körútján -, miszerint Washington illegitimnek tartja a telepépítési tevékenység folytatását a megszállt palesztin területeken.

Kerry akkor visszautasította azokat az állításokat is, amelyek szerint a palesztinok hallgatólagosan elfogadták volna a telepépítések folytatását, a palesztin foglyok szabadon engedéséért cserébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.