Montenegro nem járul hozzá?

Bar szigetén nem lesz orosz utánpótlási támaszpont?

"A minisztérium két- és sokoldalú tevékenysége részeként a szokásos kapcsolatok keretében sohasem tárgyalt külföldi katonai vagy haditengerészeti támaszpont nyitásának lehetőségéről Montenegróban".

2013.12.19 20:32MTI
Fotó: MTI

Montenegro nem teljesíti Oroszország kérését, és nem járul hozzá, hogy utánpótlási támaszpont létesüljön Bar szigetén a Földközi-tengeri orosz flotta számára - adta hírül csütörtökön a Vijesti című független podgoricai lap.

A montenegrói újság meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva közölte a hírt. A lap értesülései szerint Oroszország hónapokkal ezelőtt kérte a logisztikai központ létesítésének engedélyezését Montenegrótól azért, mert - a szíriai belháború okán - bizonytalanná vált, hogy fenn tudja tartani katonai támaszpontját a szíriai Tartus kikötőjében.

Milica Pejanovic Djurisic montenegrói védelmi miniszter nem volt hajlandó nyilatkozni a lapnak. Minisztériuma ugyanakkor sajtóközleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy "a minisztérium két- és sokoldalú tevékenysége részeként a szokásos kapcsolatok keretében sohasem tárgyalt külföldi katonai vagy haditengerészeti támaszpont nyitásának lehetőségéről Montenegróban". A közlemény írói hangsúlyozták, hogy a montenegrói kormány határozottan elkötelezett az ország stratégiai érdekei számára elsődleges fontosságú euroatlanti integráció mellett.

A Vijesti megjegyezte, hogy bármilyen megállapodás Montenegró részéről az orosz flotta bari állomásoztatásáról a végét jelentené annak a reménynek, hogy Montenegró NATO-tagállam lehessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.