Segítenék egymást

A montenegrói külügyminiszter: Nem egy új Jugoszlávia a cél

A nyugat-balkáni hatok elnevezésű kezdeményezés célja az európai uniós csatlakozások segítése, nem pedig Jugoszlávia megújítása - nyomatékosította hétfői interjújában Igor Luksic montenegrói külügyminiszter.

2013.09.23 19:35MTI

Luksic néhány nappal ezelőtt tette közzé azt a kezdeményezését, amelyben elképzelhetőnek tart egy - hat országot tömörítő - új délszláv parlamentet. A külügyminiszter újfajta nyugat-balkáni együttműködés kialakítását kezdeményezte Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina között.

A montenegrói diplomácia vezetője úgy tervezi, hogy a nyugat-balkáni hatok parlamentjébe az egyes tagok tíz-tíz képviselőt delegálnának. Emellett létrehoznának egy közös balkáni rendőrséget, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépés jegyében közös központot is megalakítanának. A tervezetben foglaltak megvalósulása esetén az aláíró országok egymás között egyszerűbbé tennék a határátlépést, akár még az útlevélhasználatot is megszüntetnék, a határok biztonságát azonban továbbra is fenntartanák.

Luksic hétfőn úgy érvelt, hogy Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina együttműködése mindegyik ország számára előnyös lehet az uniós csatlakozás szempontjából. Véleménye szerint az EU legközelebbi bővítése legkevesebb 7-8 év múlva várható, és e hat államnak az EU-s csatlakozásra kellene felhasználnia ezt az időt.

Luksic kiemelte, hogy együttműködési elképzelése elsősorban három területet érint: az infrastruktúrába való befektetést, a tranzakciós költségek csökkentését és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet. A miniszter szerint az Európai Unió nagyobb hajlandóságot mutat majd a nyugat-balkáni befektetések iránt, ha azt látják, hogy a régió minden országa számára fontos a térség egésze, nem csak az egyes államok. A tranzakciós költségek csökkentése kapcsán Luksic az EU egyik legutóbbi döntését említette meg, amely megszünteti a roamingdíjat az unió országaiban. Szerinte a hat nyugat-balkáni ország is hasonló módon csökkenthetné a díjakat.

A montenegrói politikus úgy értékelte, hogy a sajtó félremagyarázta a hat államra vonatkozó kezdeményezését, amikor a nyugat-balkáni hatokat egy új Jugoszláviaként értelmezte. Szerinte nem egy új állam, hanem az Európai Unió kell, hogy összekösse ezeket az országokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.