Magyarország határozottan támogatja

Hende: Montenegró NATO-taggá válása "stratégiai érdek"

Magyarország határozottan támogatja Montenegró NATO-csatlakozását, mivel az "számunkra stratégiai érdek" - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Podgoricában, ahol montenegrói vendéglátójával, Milica Pejanovic-Djurisiccsal katonai együttműködési megállapodást írtak alá.

2013.08.30 14:28MTI
Fotó: MTI

Hende Csaba mérföldkőnek nevezte a találkozót, emlékeztetve arra, hogy Montenegró 2006-ban kinyilvánított függetlensége óta ez az első védelmi miniszteri találkozó a két ország között. Megjegyezte: bízik benne, hogy a most kötött megállapodás a védelmi tárcák és a hadseregek hatékony együttműködését szolgálja majd.

Hende Csaba kifejtette: a magyarok nem kívülállókként szemlélik ezt a térségét, "történelmünk és a mintegy félmillió, Vajdaságban élő magyar is kapcsol minket a volt Jugoszlávia, s a Nyugat-Balkán sorsához". A magyar kül- és biztonságpolitika kiemelt prioritása a Nyugat-Balkán stabilitásának elősegítése - emelte ki a miniszter, megjegyezve, hogy a térség végleges és teljes stabilizációjának egyetlen útja, ha az ide tartozó valamennyi ország csatlakozik az euroatlanti integrációhoz.

Hende Csaba azt mondta: ahogy a múltban, úgy a jövőben is minden segítséget megadnak, hogy elősegítsék Montenegró NATO-hoz való csatlakozását. Hozzátette, hogy az aláírt megállapodás számos különböző területet érint, s ennek alapján a felek "hihetetlen széles spektrumban fognak tudni együttműködni".

Milica Pejanovic-Djurisic kijelentette, hogy az aláírt dokumentum a katonai képzésen át, a légtérellenőrzésig több olyan területet érint, amelyekben a magyar fél már nagy tapasztalattal rendelkezik. Az egykori jugoszláv köztársaság függetlenségét a 2006 májusi népszavazást követően nyilvánította ki a montenegrói parlament.

Az országot még az év decemberében felvették a NATO Békepartnerség programjának résztvevői közé, majd 2009 decemberében meghívást kapott a NATO Tagsági Akcióterv (MAP) programjába. Montenegró az észak-atlanti szövetség egyik legfelkészültebb tagjelöltje. Ha NATO jövő évi csúcstalálkozóján a szövetség bővítéséről szóló döntés születik, jó eséllyel Montenegró is felvételt nyerhet.

A most kötött megállapodástól függetlenül Magyarország és Montenegró katonai együttműködése már több évre tekint vissza. 2010 márciusától három éven át Montenegró is részt vett Afganisztánban a bagláni tartományi újjáépítési csoport (PRT) tevékenységében: egy montenegrói lövészszakasz 34 katonája, összesen hat váltásban szolgált együtt a Magyar Honvédség katonáival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.