72 év telt el

Idős túlélők emlékeztek Honoluluban Pearl Harborra - videóval

1941. december 7-én, egy békésnek tűnő vasárnap reggel 7 óra 49 perckor 183 japán repülőgép támadást intézett a csendes-óceáni amerikai flotta támaszpontja ellen, őket nem sokkal később egy második hullám követte.

2013.12.08 12:11MTI
Forrás: youtube.com

A Pearl Harbor csendes-óceáni amerikai támaszpont elleni japán támadásra emlékeztek amerikai túlélők szombaton Honoluluban az egykori események 72. évfordulóján. A támadás mintegy 2400 társuk halálát okozta, és belevonta az Egyesült Államokat a második világháborúba.

1941. december 7-én, egy békésnek tűnő vasárnap reggel 7 óra 49 perckor 183 japán repülőgép támadást intézett a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen, őket nem sokkal később egy második hullám követte. A "gyalázat napja" után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak, s ezzel a második világháború kiterjedt a Csendes-óceán térségére is.

Sokan tolószékben, mások botra támaszkodva vagy családtagok segítségével érkeztek a helyi idő szerint szombati megemlékezésre. "Egyre kevesebben leszünk" - mondta a 89 (akkor 17) éves Robert Irwin, aki a támadás idején Pearl Harborban szolgált. Mintegy ötven Pearl Harbor-i túlélő és összesen nagyjából 2500 ember vett részt a ceremónián.

A 72 évvel ezelőtti japán támadás halottainak közel fele tengerész volt az Arizona csatahajón, amelyet japán torpedók süllyesztettek el még az akció elején. Az 1400 főnyi legénységből 1177 vesztette életét. Úgy tudni, a hajó fedélzetén lévők közül ma még kilencen vannak életben, összesen pedig a Pearl Harbor elleni japán támadásnak még 2000-2500 elszenvedője van az élők sorában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.