Obama mérge

Digitális Pearl Harbor fenyegeti az USA-t - Kína támad?

Az amerikai cégek ellen Kínából intézett kibernetikai támadások egy része államilag támogatott - jelentette ki szerdán az ABC televíziónak nyilatkozva Barack Obama amerikai elnök.

2013.03.14 04:45MTI

"Ami abszolút igaz, az az, hogy a kibertámadások felfutásának vagyunk tanúi. Ezek egy része államilag támogatott, egy részüket pedig bűnözők patronálják" - mondta az elnök.

"Nagyon világossá tettük Kína és néhány más állami tényező számára, elvárjuk tőlük, hogy alkalmazkodjanak a nemzetközi normákhoz és vessék alá magukat a nemzetközi szabályoknak" - tette hozzá. Az amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy ahogy eddig is, keményen tárgyalnak majd az érintettekkel. Rámutatott, hogy a hackertámadások következtében elveszített ipari titkok miatt dollármilliárdokban mérhető károk keletkeztek. Obama ugyanakkor egyet nem értését fejezte ki egyes, a kongresszusban elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban, miszerint kibernetikai háború dúlna.

"Nagy a különbség aközött, hogy kibernetikai kémkedést vagy kibertámadásokat hajtanak végre és a nyilvánvaló, igazi háború között" - hangoztatta Barack Obama. A külső kibertámadások veszélyével kapcsolatban Leon Panetta volt amerikai védelmi miniszter tavaly arról beszélt, hogy az Egyesült Államokat egy "digitális Pearl Harbor fenyegeti". Egy 2012-ben elkészül kongresszusi jelentés Kínát "a kibertér legveszélyesebb szereplőjeként" jellemezte. A Mandiant kiberbiztonsági cég három hete arról számolt be, hogy a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg egy Sanghajban működő egysége felelős egy sor amerikai cég számítógépes hálózata elleni terrortámadásnak.

Az amerikai kormányzat részéről az elnököt megelőzően először Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó gyanúsította meg nyíltan Kínát azzal, hogy amerikai cégektől internetes támadások révén kereskedelmi titkokat próbál ellopni. Donilon hétfőn, New Yorkban beszélt erről. James Clapper, az amerikai hírszerzés igazgatója kedden azt állította, hogy kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján.

Keith Alexander tábornok, a Pentagon kiberparancsnokságának vezetője ugyanezen a napon bejelentette, hogy az amerikai haderő offenzív kibernetikai védelemre rendezkedik be. Barack Obama elnök a szerdai nap folyamán amerikai nagyvállalatok vezetőivel folytat majd eszmecserét a hackertámadások elleni védekezésről. A kínai kormány képviselői rendszeresen cáfolják, hogy Pekingnek köze lenne az internetes támadásokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.