Bagoly mondja verébnek

Peking is berágott Washingtonra a kémkedés miatt

Kína magyarázatot követel Washingtontól azokra a napokban megjelent vádakra, miszerint az Egyesült Államok a pekingi ausztrál nagykövetséget is bevonva folytat vagy folytatott hírszerző tevékenységet, továbbá több kínai városban lehallgatóállomásokat üzemeltet.

2013.10.31 13:25MTI

A kínai külügyi szóvivő a Sydney Morning Herald című ausztrál lapban megjelent információkra hivatkozó kérdésre válaszolt, amikor a helyzet tisztázására szólított fel.

Hua Csun-jing Peking súlyos aggodalmát fejezte ki, és egyúttal felkérte a Kínában működő külföldi diplomáciai képviseleteket, hogy tartsák be a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó nemzetközi szerződéseket, továbbá tartsák magukat távol olyan tevékenységektől, amelyek összeférhetetlenek státusukkal és sértik Kína biztonságát, illetve érdekeit.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja, Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos dokumentumok szerint a rádió-, távközlési és internetforgalom lehallgatására, megfigyelésére szolgáló STATEROOM kódnevű programot az Egyesült Államok, továbbá partnerei, Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada diplomáciai képviseletei, nagykövetségei és konzulátusai alkalmazzák - írta a Sydney Morning Herald.

A lehallgató berendezések kisméretűek és kevés ember kezeli őket. Olyanok, akik fedésben dolgoznak, s a diplomaták többsége számára sem ismert a tevékenységük. Ausztrál illetékesek nem kívánták az információkat kommentálni, mondván, titkosszolgálati ügyekben ezt a gyakorlatot követik.

A hongkongi South China Morning Post című lap csütörtökön részletet közölt egy, a kínai hadsereg, a nemzetvédelmi egyetem és a társadalomtudományi akadémia által készített százperces dokumentumfilmből, amely azt igyekszik bizonyítani, hogy Washington és London Hongkongból módszeresen törekszik Kína destabilizálására.

A film készítői azt állítják, hogy az Egyesült Államok hongkongi konzulátusán 500 ember dolgozik, míg a briten 400. A képviseletek - fogalmaznak a filmben - nemcsak beavatkoznak Hongkong belügyeibe, hanem bázisai lettek a Kína- és kommunistaellenes erőknek.

A China Daily című angol nyelvű napilap csütörtöki száma arról adott hírt, hogy Kína fokozni akarja biztonságát, miután kiderült, hogy az NSA kínai városokban is működtet megfigyelő, lehallgató állomásokat. Ezek között van Peking, Sanghaj, Csengtu, Hongkong és Tajpej.

A külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a kiberbiztonság a szuverenitást érintő kérdés, s Peking megteszi a szükséges ellenlépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.